Ericssons utspel väcker fler frågor

Ericsson har anklagats för, och också medgett, mutbrott i Irak. Nu uttalar företagets styrelseordförande Ronnie Leten sitt fulla förtroende för sittande vd, Börje Ekholm. Men mellan raderna väcker uttalandet snarare fler oroväckande frågor, anser Aktiespararna.

Ericssons vd Börje Ekholm är under press. Arkivbild.

Ericssons vd Börje Ekholm är under press. Arkivbild.

Foto: Marko Säävälä/TT

Ekonomi2022-03-21 09:13

I ett uttalande inför årsstämman 29 mars skriver Leten i ett pressmeddelande:

"Koncernchef Börje Ekholm har styrelsens fulla förtroende, inte enbart när det gäller att driva företagets verksamhet framgångsrikt, utan också att leda organisationens förändringsarbete inom etik och regelefterlevnad".

Ett "nonsensuttalande", anser Joacim Olsson, vd på Aktiespararna. En styrelse har alltid förtroende för sin vd, tills något annat sägs.

– Men det här visar hur pressad man är av marknaden innan bolagsstämman, säger han.

Språkbruk

Joacim Olsson pekar också på att styrelsen i pressmeddelandet skriver att bolaget bara ska "samverka" med det amerikanska justitiedepartementet (DOJ) om Irak-affären. Tidigare var det diplomatiska språkbruket ett annat.

– Man säger inte längre att man ska samarbeta full ut med DOJ. Och det är faktiskt intressant. Varför säger man inte det, betyder det att det finns information som man vägrar ge ifrån sig till DOJ? säger Olsson och fortsätter:

– Det här väcker fler frågor än man reder ut med den här informationen.

Han tycker också att det är lite märkligt att styrelsen beslutat skicka ner frågan i organisationen på den nya chefsjuristen Scott Dresser, bort från styrelsen och vd som det verkar.

– Det är ett anmärkningsvärt sätt att hantera den här frågan, säger Joacim Olsson.

Slog fast korruption

Redan 2019 slog Ericsson fast i en intern rapport att bolaget gjort sig skyldigt till omfattande korruption i Irak. Dessutom konstaterades i rapporten att det inte gick att utesluta att mutor betalats ut till terrororganisationen IS.

Men innehållet i rapporten kommunicerade bolaget ut först i februari i år efter att SVT:s Uppdrag granskning gjort påtryckningar, något som lett till häftig kritik.

Frågan är hur mycket de amerikanska myndigheterna fått veta om mutmisstankarna i Irak, och om de nya avslöjandena kan innebära nya miljardböter. 2019 dömde det amerikanska justitiedepartementet ut böter på cirka tio miljarder kronor för andra korruptionsaffärer, begångna under ett antal år tillbaka i tiden, och frågan bedömdes då vara utagerad. Men nu har alltså en ny mutaffär hamnat på bordet.

Dessutom utreds Ericsson nu av Stockholmsbörsens ägare Nasdaq, på uppmaning av Finansinspektionen, för att ha undanhållit information från marknaden. Aktien har rasat ordentligt sedan Irak-affären uppdagades för ett antal veckor sedan, och frågan är vilka som haft information om Irakrapporten. Bolaget har, som nämnts, också gjort det amerikanska justitiedepartementet missnöjt. Departementet anser att Ericsson inte fullgjort sin informationsplikt till dem, som avtalades fram 2019.

Nekar ansvarsfrihet

Som en konsekvens har utländska rådgivarorganisationen ISS, som ger institutionella ägare råd om hur de ska rösta i olika frågor på stämman, ansett att vd Börje Ekholm tillsammans med några av styrelseledamöterna inte bör få ansvarsfrihet på stämman.

Även småspararorganisationen Aktiespararna har resonerat på liknande vis och Joacim Olsson står fast vid tidigare besked "att vi med största sannolikhet kommer att rösta nej till ansvarsfrihet för vd Börje Ekholm och en rad ytterligare personer i bolagets styrelse som haft kännedom i det inträffade".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!