Ernst Kirchsteiger ger spartips för kristider

En tuff ekonomisk höst väntar många svenskar. Många bäckar små kan vara avgörande för att få ihop kostnaderna. Tv-kändisen Ernst Kirchsteiger är van att ta vara på saker – här ger han sina bästa tips för att hålla nere kostnaderna.

Ernst Kirchsteiger. Arkivbild.

Ernst Kirchsteiger. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi2023-10-08 10:12

Många ser nu över sina utgifter och försöker att sluta slösa. En person som redan har gjort det i flera år är Ernst Kirchsteiger. Han har sedan länge lagat säsongsbaserad mat och gett ny livsgnista åt gamla grejer.

Här kommer han med sina tre bästa tips för hösten.

.

1. Spara matrester och baka eget bröd

Matrester är inget man ska vara rädd för, tycker Kirchsteiger. Rester är något som går att jobba vidare på, som ska sparas och tas hand om.

– Till min stora fasa har jag hört att unga människor slänger mat. Matrester är ju snarare en möjlighet än ett problem och oftast mycket godare om de får stå till sig. Jag lagar ofta för mycket mat för att få mat över!

Han förespråkar också att baka eget bröd i stället för att köpa. Dels för att det är billigare, men att det också ger en härlig känsla och stämning i hemmet.

– Baka ditt eget bröd och du får också den goa värmen och doften från ugnen. Den ljuva lyckan att ta fram ett stort svullet bröd och man känner sig som den perfekta människan – man blir så glad.

.

2. Gratis stämning

Någonting som skapar stämning, och som samtidigt är billigt, är naturens egna inredning. Kirchsteiger påminner om att det som skapar stämning finns helt gratis.

– Gå ut och plocka in de vackraste lönnlövsgrenarna. Det kan förvandla hela känslan i rummet. Plocka kantareller eller lingon, gör något gott av det och bjud in dina vänner. Råvaran är helt gratis!

.

3. Lär dig sticka

När höstrusket faller på ökar shoppingsuget för många. I stället för att köpa nya kläder och skor menar inredaren att det går att pigga upp en gammal tröja eller rock på andra sätt. Han tycker att man ska vara stolt över att behålla garderoben som den är.

– Liva upp det du redan har. Lär dig kanske att sticka och liva upp alltihop med ny halsduk, som du också skapat själv, säger han och fortsätter:

– Och det absolut klassiska – det är aldrig fel att ha en varm kompis i en varm stickad tröja som man kan sätta på sig när man känner sig lite kuren, i stället för att skruva upp elementen. Plocka på dig lite, det är skönt.

Fakta: Maten som hamnar i soporna

En rapport gjord av Livsmedelsverket visar på att:

Frukt och grönt utgör 36 procent av matsvinnet, följt av bröd och brödprodukter med 19 procent. Kategorin övrigt, som är sådant som chips, godis, ketchup och flingor, hamnar på 15 procent. Matrester av tillagad mat samt kött och köttpålägg står för vardera 12 procent.

På detaljnivå ser man att av frukt och grönt är det framför allt potatis, äpplen, morötter och lök som slängs och bland bröd och brödprodukter är det matbröd som limpor och frallor. Köttet som slängs är till större delen korv och köttpålägg.

Analysen visar också att mycket av maten som hamnar i restavfallet slängs i förpackning, ibland till och med oöppnad.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!