EU-regel kan höja elpriset med 20 procent

Sveriges elpriser kan höjas med upp till 20 procent nästa år. Det visar simuleringar som Svenska kraftnät har gjort baserat på en ny EU-förordning, rapporterar Dagens Nyheter.

Risk för höjda elpriser nästa år. Arkivbild.

Risk för höjda elpriser nästa år. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi2023-10-28 07:43

EU-förordningen är tänkt att öka tillgången på el och jämna ut priserna i Europa. Kapaciteten ska nyttjas mer effektivt i ledningarna, heter det.

Det innebär att el kan överföras mellan elområden och länder. Under nästa år ska Sverige införa systemet, som kallas flödesbaserad kapacitetsberäkning.

Enligt simuleringar som Svenska kraftnät gjort i tio månader där det nya systemet körts invid det gamla kommer detta att leda till prisökningar i Sverige.

– De resultat som vi nu ser är antagligen representativa för de resultat vi kommer att få i verkligheten, säger Mats Nilsson, docent i nationalekonomi och expert på elmarknaden, till DN.

Mest väntas elpriset stiga i Mellansverige, i elområde 3. Där finns över 60 procent av landets elkonsumenter och både Stockholms- och Göteborgsregionerna ingår. Enligt Svenska kraftnäts simuleringar kan priserna där höjas med 17,5 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!