Beskedet från statliga Gazprom likställer von der Leyen med att Ryssland försöker utpressa EU-länderna.
"Det visar åter igen hur opålitligt Ryssland är som gasleverantör. Vi var dock förberedda på den här utvecklingen och har varit i nära kontakt med alla medlemsstater", säger EU-kommissionens ordförande i uttalandet.
Ett möte inom EU ska ske under dagen och enligt von der Leyen pågår arbetet för fullt för att säkra upp alternativa leveranspartners.
Ingen omedelbar konsekvens
I de två berörda länderna av stoppet, Polen och Bulgarien, ska inte beslutet få någon omedelbar konsekvens, enligt landets båda regeringar.
I ett uttalande på Twitter säger Polens klimatminister Anna Moskwa att det inte ska bli någon gasbrist i landet och Bulgariens regering lovar inga begränsningar då man säkrat alternativa leverantörer.
Danmark är en stor importör av naturgas. Kristian Rune Poulsen, konsult hos Green Power Danmark, påpekar dock att gasleveransen främst sker via norska och tyska ledningar och man därför inte påverkas av dagens besked.
– I sommar får vi också stora mängder av LNG (flytande naturgas) från Nordamerika och därför kan vi räkna med ett överskott, säger han till danskas nyhetsbyrån Ritzau.
Omedelbar reaktion
Den kraftiga prisrusningen på gas, upp över 20 procent på morgonen, bedömer Kristian Rune Poulsen som en omedelbar panikreaktion och under tid kommer priset att stabiliseras igen då man från EU-håll hela tiden varit tydligt med att minska beroendet av import från Ryssland.
Rådet till danskar som använder gas som energialternativ är dock tydligt:
– Man ska inte få panik men helt klart se sig efter andra energiformer för gas är dyrt och osäkert.