EU uppmanar Tiktok att begränsa desinformation

EU-kommissionen uppmanar den kinesiska sociala medier-plattformen Tiktok att begränsa spridningen av desinformation.

EU:s kommissionär för den inre marknaden Thierry Breton (bilden) har suttit i videomöte med Tiktoks vd Shou Zi Chew. Arkivbild.

EU:s kommissionär för den inre marknaden Thierry Breton (bilden) har suttit i videomöte med Tiktoks vd Shou Zi Chew. Arkivbild.

Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Ekonomi2023-11-06 15:45

– Nu, mer än någonsin, måste vi göra allt vi kan för att skydda våra medborgare, särskilt barn och tonåringar, mot olagligt innehåll och desinformation, säger EU:s kommissionär för den inre marknaden, Thierry Breton.

Breton, som under dagen suttit i videomöte med Tiktoks vd Shou Zi Chew, lyfter fram att Tiktok har genomfört flera förbättringar under de senaste månaderna, och nämner särskilt nya funktioner som ska skydda användarna samt satsningar på innehållsmoderering.

Tiktok uppger i en rapport att bolaget har stoppat fyra miljoner kränkande videor i EU i september.

EU inledde en granskning av Tiktok i oktober för att ta reda om bolaget gör tillräckligt för att leva upp till den nya EU-förordningen DSA, som tvingar de större plattformarna att bland annat begränsa olagligt innehåll.

EU-kommissionen granskar även falska och vilseledande uppgifter på plattformen X om striderna mellan Israel och terrorstämplade Hamas, samt har krävt information av Meta om vilka åtgärder som bolaget har tagit för att begränsa problematiskt innehåll som spridits om Hamas attacker i Israel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!