Måndagens förslag från Bryssel kommer med varningsord från den litauiske miljö- och fiskekommissionären Virginijus Sinkevicius.
"Jag blir allt mer oroad över konsekvenserna av Östersjöns försämrade ekosystem för fiskebestånden och de många näringskedjor som är avhängiga av dem. Vi måste vidta åtgärder så att lokala fiskare återigen ska kunna förlita sig på hälsosamma bestånd", säger Sinkevicius i ett pressmeddelande.
Det som nu föreslås är tuffare än väntat, även om fiskeexperter sedan länge manat till ytterligare inskränkningar av fisket.
Bara som bifångst
Bland annat vill EU-kommissionen stoppa allt riktat fiske på sill och strömming i centrala Östersjön och Bottniska viken. Det kan jämföras med årets fångstkvoter som legat på 80 074 ton i Bottniska viken och 70 822 ton i centrala Östersjön.
Undantag görs dock för bifångst av sill och strömming som inte kan undvikas vid annat fiske, främst efter skarpsill. Hur stora bifångster som kan tillåtas vill kommissionen nu få råd om av Internationella havsforskningsrådet (Ices). Det gör samtidigt att kommissionen inte ännu presenterar några totalkvoter för varken skarpsill eller rödspätta.
Avgörs i oktober
EU-kommissionen vill också strama åt ytterligare för torskfisket, där kvoterna i princip legat på noll redan i ett par år. Nu föreslås att även de undantag som funnits ska slopas, inklusive den regel som gett fritidsfiskare i västra Östersjön rätt att ta upp en torsk per fiskare och dag.
I vanlig ordning ska nu de slutliga kvoterna förhandlas och fastställas vid ett fiskeministermöte i Luxemburg i oktober.
Förslagen om nollkvoter bäddar för tuffa diskussioner – och från landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) kommer i nuläget inga kommentarer.
"Förslaget kommer nu analyseras enligt gängse rutiner. Vi kommer återkomma längre fram", hälsar Kullgrens pressekreterare Mattias Svensson via sms.