– Ja, det kan jag bekräfta, men närmare vad som gäller där kan jag inte gå in på eftersom den precis är inledd, säger åklagaren Leif Görts, vid Riksenheten mot korruption, till TT.
Det ska, enligt honom, handla om brott begångna 2014, 2015 och framåt i tiden.
Ericssons misstänkta mutor till terrororganisationen IS i Irak har varit hett nyhetsstoff hela våren. Enligt Ericsson fanns en intern, hemlig rapport i huset färdig 2019 som tydligt visade på att misstänkt korruption hade skett i Irak åren innan.
Sedan har det varit locket på från bolaget, något den högsta ledningen fått hård kritik för, och som bland annat ledde till att styrelsen och vd Börje Ekholm nekades ansvarsfrihet på bolagsstämman härom veckan.
TT har via Ericssons presstjänst sökt kommentarer om åklagarens besked, men bolaget har avböjt.
Tyder på substans
Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna, välkomnar att en förundersökning inletts och säger att den förhoppningsvis kommer att kunna bringa klarhet i de frågor som många ställer sig – men som Ericsson hittills vägrat att svara på.
– Det vi kan konstatera är att det här tyder på att det finns substans i avslöjandet om att mutbrott begåtts. Det är bra att det tillsätts en utredning som går till botten med vad som faktiskt har hänt och att det därmed också kommer att visas vilka som är ansvariga, säger han.
Advokaten och korruptionsexperten Peter Utterström räknar inte med några hårda åtgärder mot telekomjätten från svenskt håll.
– Om man skulle klämma till Ericsson med ett rejält straff och bestraffa delar av eller hela styrelsen så vore det extremt unikt, men jag är inte optimistisk. Titta bara på hur det gick med Telia.
Sedan tidigare är det känt att de amerikanska rättsvårdande myndigheterna har fått viss information om Irak-härvan, oklart hur mycket.
"Extremt allvarligt"
USA:s justitiedepartement delade härom året ut en jättebot mot bolaget Ericsson, på runt tio miljarder kronor, för tidigare korruptionsaffärer, i bland annat Djibouti och Kina. Nu finns farhågor om att mer böter väntar Ericsson efter Irak-härvan.
– Tyvärr är de här mutanklagelserna inte de första som riktas mot Ericsson. Det anmärkningsvärda den här gången är att styrelsen inte beviljades ansvarsfrihet vilket är en tydlig signal från aktieägarna att man vill ha fler svar. Det visar att deras oro var befogad, säger Sverre Linton.
Om Peter Utterström har låga förväntningar på det svenska rättsväsendet så tror han på desto kraftfullare åtgärder från amerikanska myndigheter.
– Det har kostat Ericsson en miljard dollar hittills och det kan säkerligen bli minst lika mycket till. Mutbrott är inte bra, men att dessutom begå sanktionsbrott är extremt allvarligt. Det vore illa nog om det var en liten rysk oligark man mutat, men vi talar om terrororganisationen IS. Det är närmast häpnadsväckande klantigt, säger han.
Rättegång i Solna
I Sverige har åklagare drivit fall relaterade till enskilda personer som jobbat för Ericsson och som misstänks för inblandning i de tidigare mutaffärerna. Detaljer om Irak-mutorna och vad för slags misstankar det handlar om, vill inte Leif Görts alls gå in på i det här läget.
Sverre Linton säger att förundersökningen om de misstänkta mutbrotten i Irak förhoppningsvis kommer att visa var i organisationen ansvaret har legat.
– Är det så att det kan knytas till styrelsen eller är det enskilda tjänstemän längre ner i hierarkin. Och framför allt, hur väl införstådd har Börje Ekholm varit, säger han.
På måndag inleds en rättegång i Solna tingsrätt mot fyra före detta Ericssonchefer, misstänkta för grov bestickning av höga tjänstemän i afrikanska Djibouti för att vinna kontrakt, något som ska ha skett för tio år sedan.
Dessutom pågår en förundersökning för liknande brott i Kina, enligt Leif Görts.