I ett pressmeddelande skriver Ericsson att man i en internutredning om bolagets verksamhet i Irak upptäckt allvarliga brott mot regler och affärsetik – bland annat har man utrett om anställda varit inblandade i finansiering av terrorgrupper som IS.
Joakim Bornold nämner faktumet att Ericsson varit inblandat i en rad skandaler. Bland annat 2019, då bolaget fick böta nästan tio miljarder kronor till amerikanska myndigheter efter mutbrott i flera länder.
Han tror inte att det blir någon massflykt från aktien den här gången.
– Ericsson figurerar ganska ofta i den här typen av problematik och har en historia som är fylld av sådana här kontroverser, säger han.
"Inte vackert"
Han säger att han får intrycket av att den här skandalen är ganska begränsad i sitt omfång, relativt sett. Trots att bland annat terrorgruppen IS nämns vid namn i Ericssons pressmeddelande.
TT: Så det låter kanske värre än vad det är?
– Inte för oss vanliga människor. Det är förstås inte vackert, men ur ett börsperspektiv, där man egentligen bara sätter priset på en risk, tror jag inte den borde bli så jättestor.
Lär hamna där igen
Ericsson är fortfarande en folkaktie och enligt Bornold äger omkring 400 000 svenskar aktier i bolaget. Han säger att det finns fler sådana bolag som hamnat i trångmål, bland annat Telia, men tillägger att sparare bör känna till att telekommunikationer är en tuff bransch.
– Man rör sig i områden där det här är en realitet, det går inte att blunda för det som aktieägare. Det är inte bara ett storbolag – man bygger också infrastruktur i områden som i allra högsta grad är känsliga, säger Joakim Bornold.
– Man hamnar där om och om igen. Man lär hamna där igen.