Volvo väntas göra sitt bästa kvartalsresultat hittills när lastbilstillverkaren på torsdag nästa vecka kommer med sin rapport. Nyligen meddelade bolaget en omvänd vinstvarning – med ett justerat rörelseresultat på 18,4 miljarder kronor för det första kvartalet.
Att fler svenska verkstadsbolag med global förankring går bättre än väntat är ett troligt scenario, enligt Ålandsbankens aktiechef Lars Söderfjell.
– Förutsättningarna finns. Många bolag har fått produktionen att flytta på ett helt annat sätt tack vare att leveranskedjorna, främst i Kina, förbättrats så pass mycket.
Globala och marknadsledande bolag
Även Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, anser att verkstadsbolagens rapporter blir extra intressanta att följa.
– Svenska verkstadsbolag är globala och marknadsledare. Vad de säger om industrikonjunkturen på tillväxtmarknader och Europa och Nordamerika är intressant även ur ett globalt perspektiv, säger hon.
– Det blir mycket framåtblickande – hur ser orderingången och marginalerna ut? Är prognoserna optimistiska för året? Hur kommer lönsamheten hållas upp?
Verkstadsbolagen kan – och bör – leverera starka rapporter mot bakgrund av att konjunkturen i resten av världen har hållits uppe, anser Maria Landeborn.
Lars Söderfjell pekar ut två företag – Sandvik (21 april) och Atlas Copco (27 april) som två viktiga landmärken.
– Sandvik är viktiga eftersom de är först bland de stora verkstadsbolagen, och där får man underlag som täcker in industriproduktionen.
– Atlas Copco ger en bra bild av industrikonjunkturen.
Bankerna i fokus
Efter bankturbulensen i USA och inom schweiziska Credit Suisse kommer de svenska storbankernas delårsresultat att stå i fokus.
– Deras rapporter kommer att bli ovanligt spännande. Det skulle förvåna mig om vi ser några stora avskrivningar. Men det finns frågor om hur bankerna kommunicerar kring det här och vad de ser för risker framöver, säger Lars Söderfjell.
– Bankerna är en intressant konjunkturindikator. De har god information om hur kundbeteenden ser ut för kvartalet – både när det gäller företag och privatpersoner. Därför är de viktiga som en allmän barometer om vart konjunkturen är på väg.
Maria Landeborn stämmer in i att bankerna är värda att hålla ett öga på framöver.
– Svenska banker har varit under press på börsen, men det finns inget som talar för att de har liknande problem som i USA och Schweiz. Jag tror att det kommer gå fortsatt bra för bankerna, säger hon.
– Bankerna är dessutom den enda sektorn på börsen som direkt gynnas av högre räntor. Inga andra bolag gör det.
Få rapportbesvikelser att vänta
Lars Söderfjell medger att han inte är oroad över att vi kommer få se särskilt många rapportbesvikelser.
– Är det något som fäller bolag är det snarare vad de säger om framtiden och vad man kan läsa ut i termer av kundaktivitet i orderingång – eller i de bolag som lämnar ut framtidsutsikter för kommande kvartal. Resultaten per se är jag inte särskilt bekymrad över.