Explosionsartad försäljning hos preppingföretag

Ryska landstigningsfartyg i Östersjön, militär upprustning på Gotland och drönarlarm från flera kärnkraftverk. Den ökade militära närvaron tycks få preppingföretagens försäljning att öka explosionsartat.

En stor tillströmning av beställningar kom i helgen för krisprylsföretagen. Arkivbild.

En stor tillströmning av beställningar kom i helgen för krisprylsföretagen. Arkivbild.

Foto: Stefan Jerrevång/TT

Ekonomi2022-01-19 20:05

I tider av kris går intresset för prepping upp, enligt de företag som säljer krisberedskapsprodukter. Hos Överlevnadsbutiken, som har både en fysisk butik och en webbutik, har antalet beställningar ökat med 400 procent under den senaste veckan.

– Det var väldigt många kunder i helgen, säger Fredrik Qvarnström som driver Överlevnadsbutiken.

Kopplat till omvärlden

Försäljningsnivåerna är alltid starkt kopplade till vad som händer i världen, enligt krisprylsföretagen. Men det behöver inte bara vara på grund av militär upptrappning i närområdet eller en global pandemi som gör att fler vill öka sin krisberedskap.

– Intresset för krisberedskap ökar också om det är en kraftig storm som drar fram över landet och människor får leva strömlöst under en period, säger Tomas Lindahl, som driver webbutiken General Prepper.

Både trafiken på General Preppers sajt och försäljningen har ökat markant sedan slutet på förra veckan när de första larmen kom om drönare vid bland annat Forsmarks kärnkraftverk, enligt Tomas Lindahl.

En teveserie kan också påverka. För tre år sedan sändes SVT:s dokusåpa Nedsläckt land, där ett gäng vanliga människor ovetandes utsätts för ett experiment, som innebär att strömmen går. Det visar sig bli väldigt svårt att klara sig i vårt elberoende samhälle. Då märkte företagen som säljer krisprylar också ett uppsving.

Många har frågor

Den senaste veckan gick också Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut med och varnade för att viktiga samhällsfunktioner som el, värme och vatten kunde störas vid höga sjuktal, vilket också har bidragit, enligt Fredrik Qvarnström.

Många har också hört av sig med frågor om hur man ska förbereda sig inför en kris och vad man ska ha hemma.

– Man vill förbereda sig inför att det händer någonting. Många blir allmänt osäkra och kan inte räkna med att det finns ström och vatten, fortsätter Fredrik Qvarnström.

Enligt Fredrik Stockhaus, som står bakom nätbutiken Criseq, har trafiken och köpen stigit med minst det dubbla under den senaste veckan.

Att inte behöva vara beroende av samhället under en pågående kris är troligen det som gör att många väljer att preppa, enligt Fredrik Stockhaus.

– Det är nog att man känner det egna ansvaret. Är man kapabel att klara sig själv kommer man också göra det vid en kris.

Fakta: Så förbereder du dig inför en kris

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bör man planera för att klara sig utan samhällets hjälp i minst en vecka. Då ska man själv kunna tillgodose grundläggande behov som värme, mat och vatten:

Värme:

Spara på värmen genom att täta golv, dörrar och fönster. Ta fram vinterkläder och klä sig med lager på lager. Använd alternativa värmekällor, som kakelugn, öppen spis eller kamin. Undvik också frysta vattenledningar genom att se till att rören är isolerade.

Mat:

Vid strömavbrott kan man använda sig av utrustning som inte kräver el, som ett stormkök eller en utegrill. Förvara maten rätt och börja med att äta upp den färska maten i kylskåpet när maten i frysen håller sig i några dygn utan ström. Om strömmen försvinner kan man också behöva ha kontanter hemma för att kunna handla.

Vatten:

Vid strömavbrott kan vattenpumparna sluta fungera efter ett tag och då behövs extra vatten upptappat. Minst tre till fem liter vatten per person behövs varje dag. Ett sätt är att frysa in PET-flaskor, som fungerar som reservvatten men också som kylklampar i frysen.

Förvara vattnet mörkt och svalt så att det håller sig fräscht längre. Vid vattenbrist kan kommunen ställa ut vattentanker men troligtvis kommer man att endast kunna hämta begränsade mängder.

I nödläge kan man hämta vatten från vattendrag. Vattnet måste då kokas innan man kan dricka det, detsamma gäller om det finns misstanke om att vattnet innehåller bakterier. Vattnet kan också renas från skadliga mikroorganismer genom till exempel tabletter.

Källa: MSB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!