Explosionsartad försÀljning hos preppingföretag

Ryska landstigningsfartyg i Östersjön, militĂ€r upprustning pĂ„ Gotland och drönarlarm frĂ„n flera kĂ€rnkraftverk. Den ökade militĂ€ra nĂ€rvaron tycks fĂ„ preppingföretagens försĂ€ljning att öka explosionsartat.

En stor tillströmning av bestÀllningar kom i helgen för krisprylsföretagen. Arkivbild.

En stor tillströmning av bestÀllningar kom i helgen för krisprylsföretagen. Arkivbild.

Foto: Stefan JerrevÄng/TT

Ekonomi2022-01-19 20:05

I tider av kris gĂ„r intresset för prepping upp, enligt de företag som sĂ€ljer krisberedskapsprodukter. Hos Överlevnadsbutiken, som har bĂ„de en fysisk butik och en webbutik, har antalet bestĂ€llningar ökat med 400 procent under den senaste veckan.

– Det var vĂ€ldigt mĂ„nga kunder i helgen, sĂ€ger Fredrik Qvarnström som driver Överlevnadsbutiken.

Kopplat till omvÀrlden

FörsÀljningsnivÄerna Àr alltid starkt kopplade till vad som hÀnder i vÀrlden, enligt krisprylsföretagen. Men det behöver inte bara vara pÄ grund av militÀr upptrappning i nÀromrÄdet eller en global pandemi som gör att fler vill öka sin krisberedskap.

– Intresset för krisberedskap ökar ocksĂ„ om det Ă€r en kraftig storm som drar fram över landet och mĂ€nniskor fĂ„r leva strömlöst under en period, sĂ€ger Tomas Lindahl, som driver webbutiken General Prepper.

BÄde trafiken pÄ General Preppers sajt och försÀljningen har ökat markant sedan slutet pÄ förra veckan nÀr de första larmen kom om drönare vid bland annat Forsmarks kÀrnkraftverk, enligt Tomas Lindahl.

En teveserie kan ocksÄ pÄverka. För tre Är sedan sÀndes SVT:s dokusÄpa NedslÀckt land, dÀr ett gÀng vanliga mÀnniskor ovetandes utsÀtts för ett experiment, som innebÀr att strömmen gÄr. Det visar sig bli vÀldigt svÄrt att klara sig i vÄrt elberoende samhÀlle. DÄ mÀrkte företagen som sÀljer krisprylar ocksÄ ett uppsving.

MÄnga har frÄgor

Den senaste veckan gick ocksÄ Myndigheten för samhÀllsskydd och beredskap (MSB) ut med och varnade för att viktiga samhÀllsfunktioner som el, vÀrme och vatten kunde störas vid höga sjuktal, vilket ocksÄ har bidragit, enligt Fredrik Qvarnström.

MÄnga har ocksÄ hört av sig med frÄgor om hur man ska förbereda sig inför en kris och vad man ska ha hemma.

– Man vill förbereda sig inför att det hĂ€nder nĂ„gonting. MĂ„nga blir allmĂ€nt osĂ€kra och kan inte rĂ€kna med att det finns ström och vatten, fortsĂ€tter Fredrik Qvarnström.

Enligt Fredrik Stockhaus, som stÄr bakom nÀtbutiken Criseq, har trafiken och köpen stigit med minst det dubbla under den senaste veckan.

Att inte behöva vara beroende av samhÀllet under en pÄgÄende kris Àr troligen det som gör att mÄnga vÀljer att preppa, enligt Fredrik Stockhaus.

– Det Ă€r nog att man kĂ€nner det egna ansvaret. Är man kapabel att klara sig sjĂ€lv kommer man ocksĂ„ göra det vid en kris.

Fakta: SÄ förbereder du dig inför en kris

Enligt Myndigheten för samhÀllsskydd och beredskap (MSB) bör man planera för att klara sig utan samhÀllets hjÀlp i minst en vecka. DÄ ska man sjÀlv kunna tillgodose grundlÀggande behov som vÀrme, mat och vatten:

VĂ€rme:

Spara pÄ vÀrmen genom att tÀta golv, dörrar och fönster. Ta fram vinterklÀder och klÀ sig med lager pÄ lager. AnvÀnd alternativa vÀrmekÀllor, som kakelugn, öppen spis eller kamin. Undvik ocksÄ frysta vattenledningar genom att se till att rören Àr isolerade.

Mat:

Vid strömavbrott kan man anvÀnda sig av utrustning som inte krÀver el, som ett stormkök eller en utegrill. Förvara maten rÀtt och börja med att Àta upp den fÀrska maten i kylskÄpet nÀr maten i frysen hÄller sig i nÄgra dygn utan ström. Om strömmen försvinner kan man ocksÄ behöva ha kontanter hemma för att kunna handla.

Vatten:

Vid strömavbrott kan vattenpumparna sluta fungera efter ett tag och dÄ behövs extra vatten upptappat. Minst tre till fem liter vatten per person behövs varje dag. Ett sÀtt Àr att frysa in PET-flaskor, som fungerar som reservvatten men ocksÄ som kylklampar i frysen.

Förvara vattnet mörkt och svalt sÄ att det hÄller sig frÀscht lÀngre. Vid vattenbrist kan kommunen stÀlla ut vattentanker men troligtvis kommer man att endast kunna hÀmta begrÀnsade mÀngder.

I nödlÀge kan man hÀmta vatten frÄn vattendrag. Vattnet mÄste dÄ kokas innan man kan dricka det, detsamma gÀller om det finns misstanke om att vattnet innehÄller bakterier. Vattnet kan ocksÄ renas frÄn skadliga mikroorganismer genom till exempel tabletter.

KĂ€lla: MSB

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!