Mötet ska äga rum på onsdag.
– Under senare tid har osäkerheten ökat. Det handlar först och främst om det säkerhetspolitiska läget i Europa och dess eventuella implikationer på finansmarknadens funktionssätt, säger Max Elger.
Han tillägger att han även vill diskutera "de ojämförligt höga smittotal vi observerar" i pandemin, sjukfrånvaron som följer på detta och om det kan påverka det finansiella systemet.
Påverkanskampanjer
Han hoppas på mötet få en bättre bild av de bedömningar finansmyndigheterna gör av läget och även få tillfälle att reflektera över behovet av "ytterligare beredskap". Bland annat ser han en förhöjd risk för cyberattacker och påverkanskampanjer.
– Ett generellt försämrat säkerhetsläge kommer att innebära ökad oro på finansiella marknader. Det i sig kan innebära risker, säger han.
– Det kan även handla om påverkanskampanjer eller cyberattacker och dessas eventuella återverkningar på de finansiella marknaderna. Det behöver ju inte med nödvändighet beröra Sverige. Det gäller att komma ihåg alla finansmarknader i Europa är väldigt intimt sammankopplade, tillägger han.
Enligt Max Elger är utgångspunkten för den finansiella stabiliteten i Sverige god.
– Vi ser inga tecken på instabilitet. Marknaderna fungerar bra och bankerna är väl kapitaliserade.
Ovanligt
Han värjer sig samtidigt för att beskriva det extrainsatta möte han nu sammankallar i Finansiella stabilitetsrådet som ett krismöte. Men Finansiella stabilitetsrådet har tidigare bara haft extrainkallade möten vid tre tillfällen, samtliga i samband med pandemiutbrottet våren 2020.
– "Extrainkallat möte" är korrekt, säger han.
Finansiella stabilitetsrådet, vars arbete leds av finansmarknadsministern, fattar inga formella beslut. Rådet fungerar snarare som en mötesplats för de tre myndigheterna och Finansdepartementet, där de kan diskutera hur de ser på och vad de planerar att göra åt finansiella obalanser och potentiella kriser.