Unionen och Sveriges ingenjörer har varslat om att ta ut sina medlemmar på Klarnas huvudkontor i Stockholm i strejk den 7 november. Konflikten bottnar i att Klarna inte vill gå med på fackförbundens krav om att teckna kollektivavtal.
Nu pågår medling, men enligt facken saknas kompromissvilja hos Klarna.
– Det är ett fortsatt principiellt motstånd mot att teckna kollektivavtal på Klarna. Det är olyckligt, säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.
"Avtalet inte anpassat"
Klarna menar att bolaget visst är öppet för att teckna kollektivavtal, men att förslaget som ligger på bordet "inte är anpassat för varken banker i allmänhet eller Klarnas verksamhet i synnerhet".
"Vi jobbar för att lösa situationen och deltar aktivt i dialoger med berörda parter", skriver Klarnas presschef Amanda Larsson i ett mejl till TT.
Fackförbundens syn är att det inte finns tillräcklig förhandlingsvilja från Klarnas sida och ser en överhängande risk för att deras medlemmar kommer att vidta stridsåtgärder och gå ut i strejk.
– Tyvärr går det trögt och vi får inte den framåtdriften vi hade hoppats på från företaget. Risken för strejk har inte minskat efter onsdagens möte, säger Sveriges ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius.
Bara kollektivavtal kan stoppa strejken
Martin Wästfelt på Unionen har svårt att förstå Klarnas förhandlingsposition, som han kallar för "obegriplig".
– Vi tycker att de är svårförståeliga eftersom att de säger att de vill ha en god dialog med de anställda. Det vi kräver står inte i motsats till det.
TT: Finns det något som Klarna kan erbjuda utöver kollektivavtal som innebär att det inte blir strejk?
– Det tror inte jag. Principfrågan som det handlar om är att man ska få det kollektiva inflytandet som man får om arbetsgivaren är bunden av kollektivavtal.