Vid månadsskiftet infördes nya las-regler, vilket innebär att arbetsgivarna kan göra tre undantag från turordningen när personal ska sägas upp vid arbetsbrist. Tidigare var det två undantag på mindre arbetsplatser som gällde.
Om facket har skrivit på det nya huvudavtalet kan dessutom 15 procent av alla som varslas undantas, men undantaget får inte vara större än 10 procent av det totala antalet anställda.
Samtidigt tyder det mesta på att vi går mot en lågkonjunktur, som kan slå mot arbetsmarknaden. Det säger sig självt att om fler arbetsgivare kommer att behöva säga upp folk, så kan de nya reglerna om undantag från las-listan komma att användas allt oftare. Något som vissa LO-fack är kritiska mot.
Handels: Slår extra hårt
Ett av dem är Handels, som inte har skrivit på det nya huvudavtalet än. Enligt förbundsordförande Linda Palmetzhofer riskerar de nya reglerna att slå extra hårt mot deras bransch om uppsägningarna ökar, just för att det finns så många kedjeföretag inom handeln. Det nya regelverket gäller per arbetsställe, och inte för företaget i stort.
– Då blir det en väsentlig skillnad om ett kedjeföretag skulle göra neddragningar. Nu kan man i stället göra undantag på varje enskild butik.
Byggnads är också kritiska mot att fler undantag kan göras nu. Av just den anledningen har förbundet som avsikt att inte skriva på det nya huvudavtalet.
– Medlemmarna behöver mer trygghet och inte mindre, inte minst i tuffa tider. Sammantaget så kommer det här att öppna upp för godtycklig uppsägning som skapar en stor otrygghet, säger förbundsordförande Johan Lindholm.
När hushållen tvingas spara i tuffare tider är det ofta detalj- och sällanköpshandeln som det slår hårt mot. Även byggbranschen kan drabbas, när konsumenterna prioriterar bort renoveringar hemma. Johan Lindholm vill inte spekulera i hur en lågkonjunktur kan slå mot branschen, men menar att de förändrade reglerna bidrar till att ta bort grundtryggheten hos medlemmarna.
IF Metall: Ingen större påverkan
IF Metall, som har skrivit på huvudavtalet, är däremot mindre kritiska. Enligt Veli-Pekka Säikkäla, avtalssekreterare på förbundet, kommer de nya reglerna inte få en större påverkan när huvudregeln i branschen är att arbetsgivare och fack kommer överens om vilka som ska sluta genom en avtalsturlista vid uppsägning – något som man även gjorde under finanskrisen 2008, när 100 000 industrijobb försvann.
Det för att de olika delarna i verksamheterna ska kunna fortsätta fungera.
TT: Ser ni ingen risk för tajmingen kan bidra till ett missnöje bland medlemmarna?
– Folk kommer alltid att bli missnöjda när de blir av med jobbet och sina inkomster. Men vi har försökt säkra upp det med ett bättre omställningsstöd som ökar chansen till ett nytt jobb. För det är det viktiga, att man kan komma vidare till nya jobb, säger han.