Helgens intensiva försök att dämpa oron bland investerare verkar inte ge resultat för Credit Suisse. Under förmiddagen har aktien som mest rasat tolv procent till historiskt låga nivåer för att sedan gradvis återhämta sig.
Bakgrunden är att bankens så kallade kreditswappar, något kan beskrivas som en slags konkursförsäkring, nu stigit till en rekordnivå som för tankarna till finanskrisen 2009.
Att nu den schweiziska banken ska börja på en ny finanskris, bedömer dock Andreas Håkansson, analytiker vid Danske bank som följer banksektorn, som högst osannolikt:
– Credit Suisse har problem men dessa är inte kopplade till en finanskrisproblematik. Man har problem med att man gjort historiskt dåliga affärer och alla skandaler man haft. Det är dock Credit Suisse-relaterade problem, säger han till TT.
En rad skandaler
Den schweiziska banken har en rad skandaler bakom sig: Man har bland annat fått stänga ned investeringsfonder och tidigare i år kom ut uppgifter om hur man tillåtit spioner och grovt kriminella gömma jättesummor hos banken – trots att man tidigare inför bland annat amerikanska senaten lovat bättring.
I sitt fall drar man ned svenska banker där till exempel Swedbank faller 3,2 procent, Handelsbanken 2,1 procent, Nordea 1,8 procent och SEB 2,6 procent.
– Banker har gått relativt bra de senaste månaderna. När man nu får en bank som börjar stöka till så tror jag det finns förvaltare som väljer att ta hem vinsten innan man får fler problem. Jag tror det är lite vinsthemtagning som skapar negativt flöde i sektorn, säger Håkansson.
Problemen kvarstår
Enligt analytiker på investmentbanken KBW kan Credit Suisse behöva uppåt fyra miljarder schweiziska franc (drygt 44 miljarder kronor) för att få ordning på balansräkningen. En nyemission i den storleksordningen skulle späda ut kursen rejält.
För Credit Suisse tror Håkansson därför att problemen kommer att kvarstå efter att aktien under september dykt omkring 30 procent.
– Aktien handlas nu till så låg nivå så det blir dyrt att göra en nyemission på den här nivån. Problemet är att det kommer att det bli en väldigt kostsam nyemission för aktieägarna.
Credit Suisse har utlovat en uppdaterad strategisk plan till den 27 oktober, men vd Ulrich Körner har under veckorna fram till detta datum hålla personalen uppdaterad om det ekonomiska läget.