Fastighetschefen: Osäkerhet är aldrig bra

Hela fastighetssektorn pressas på börsen till följd av fastighetsbolaget SBB:s finansiella problem.
–Det är naturligtvis inte bra för branschen som helhet när det går dåligt för någon. Det skapar osäkerhet och osäkerhet är aldrig bra, säger David Mindus, vd på fastighetsbolaget Sagax, om de senaste dagarnas dramatik.

Fastighetsbolaget Sagax redovisar en förlust för första kvartalet, där resultatet tyngs av nedskrivningar på 1,2 miljarder. Arkivbild

Fastighetsbolaget Sagax redovisar en förlust för första kvartalet, där resultatet tyngs av nedskrivningar på 1,2 miljarder. Arkivbild

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi2023-05-09 13:41

Verksamheten går bra för Sagax – med hyresintäkter som lyfter 14 procent och ett förvaltningsresultat på plus 20 procent, visar en rapport för årets första kvartal.

Smäll på 1,2 miljarder

Men det är tvärnit på transaktionsmarknaden och nedskrivningar av fastighetsvärden och finansiella instrument summeras till en smäll på nästan 1,2 miljarder, som raderar ut vinsten.

Smällen syns på sista raden i rapporten, med en förlust på 232 miljoner före skatt.

Vd David Mindus ser dock ingen ko på isen för Sagax.

– Sagax är köpare om vi hittar attraktiva investeringar. Vi har både kapacitet och intresse att göra det, säger han inför vad många tror kommer bli en flod av fastighetsaffärer när branschen städar upp i sina skuldtyngda balansräkningar.

Mindus beskriver Sagax kassaflöde som starkt och likviditeten som mycket god.

– Ett normalt år investerar vi ungefär för 4 miljarder kronor. Och där är vi inte i år. Hittills har vi kanske investerat för 500 miljoner, säger han.

TT: Befinner vi oss i en fastighetskris?

– Förutsättningarna är naturligtvis väldigt olika för olika sektorer och olika marknader. Bostadsutvecklingen i en Stockholmsförort skiljer sig väldigt mycket från ett lager i Rotterdam när det gäller efterfrågan och vinst, säger han.

Sagax har i år obligationslån på cirka 750 miljoner kronor som förfaller till betalning. Nästa år kommer ytterligare 3,5 miljarder i obligationslån, som ska refinansieras.

Täcker obligationslån med banklån

Men Mindus är inte orolig. Han beskriver Sagax som ett bolag med en stark likviditetsposition och bra lönsamhet.

– Sagax har en disponibel likviditet på ungefär 5 miljarder utöver resultatet, säger han.

Obligationslånen som ska hanteras i år och nästa år kommer som det ser ut att täckas med banklån, enligt Mindus.

– Obligationsmarknaden är mycket dyrare än bankmarknaden, så det är inte vårt förstahandsval. Men som tur är behöver vi ju inte göra någon refinanisering på obligationsmarknaden. Så det är ingen fråga för oss.

Sagax-aktien låg inför veckans turbulens kring SBB på ett svagt plus sedan årsskiftet, men har nu tillsammans med de flesta aktier i den svenska fastighetssektorn pressats ned med cirka 5 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!