Fed höjer räntan – högsta nivån sedan 2001

USA:s centralbank Federal Reserve höjer som väntat styrräntan med 0,25 procentenheter. Räntenivån är nu den högsta på 22 år. –Arbetet med att minska inflationen till 2 procent är fortfarande långt ifrån slutfört, säger Fed-chefen Jerome Powell på en presskonferens.

Amerikanska centralbankschefen Jerome Powell. Arkivbild.

Amerikanska centralbankschefen Jerome Powell. Arkivbild.

Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Ekonomi2023-07-26 20:01

Beslutet om ytterligare en höjning var enhälligt i Feds direktion. Höjningen innebär att ränteintervallet ligger på 5,25–5,50 procent.

Det är den elfte höjningen sedan mars i fjol. Det skriftliga uttalandet från Fed i samband med beskedet var med undantag från några små förändringar en upprepning från räntebeskedet i juni, när räntan lämnades oförändrad. Den ekonomiska aktiviteten beskrivs numera öka i "måttlig" takt i stället för tidigare ordvalet "blygsam".

Råd med tålamod

I juli sjönk den amerikanska inflationen oväntat mycket till 3 procent. Det beskedet minskade trycket på Fed att fortsätta strama åt ekonomin med räntehöjningar i samma takt som tidigare.

Enligt Powell har de fulla effekterna av den ekonomiska åtstramningen ännu inte visat sig, och han säger att Fed har "råd att ha lite tålamod".

Fed-chefen vill däremot inte ge några raka besked om ränteplanerna för resten av året, utan säger att Fed noggrant kommer att följa utvecklingen.

Oklart om framtiden

Powell påpekade att det bland annat hinner släppas två jobbrapporter och två inflationsrapporter innan nästa planerade Fed-möte, som äger rum i september.

– Det verkligen är möjligt att vi kommer att höja (räntan) igen vid septembermötet om data motiverar det. Och jag skulle också säga att det är möjligt att vi väljer att ligga kvar, säger Powell.

Onsdagens räntehöjning från Fed kommer dagen innan Europeiska Centralbankens (ECB) räntebesked. Det mesta talar för att ECB följer efter med en höjning på 25 punkter av bankens tre viktiga styrräntor.

Förutom ett möte i september återstår två räntemöten för Fed i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!