I januari sjönk inflationen till 11,7 procent enligt måttet KPI som mäter den totala inflationen, där energikostnader och ränteförändringar inkluderas. Det kan jämföras med 12,3 procent månaden före, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).
"Elpriserna sjönk med 27,4 procent den senaste månaden, vilket också bidrog till att inflationstakten gick ned från december till januari", skriver Sofie Öhman, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.
Kläder stiger mindre
Men på ett år ligger elpriserna dock 21 procent högre, samtidigt som livsmedelspriserna har stigit med nästan 20 procent. Räntekostnaderna för bostadslånen ligger 80–90 procent högre än i januari i fjol. Kläder och skor hör till de varugrupper som ökat minst, plus 7 procent på ett år.
Nedgången i inflationen var något större än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med att inflationen – det vill säga konsumentprisökningen i årstakt – skulle sjunka till 11,8 procent, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.
Men enligt Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, är dagens inflationsbesked negativt ur hushållens perspektiv. Skälet till det är att det är fel saker som stiger i pris. Inflationen exklusive energi är alldeles för hög.
– Livsmedelspriserna stiger kraftigt och det smittar i sin tur restaurangbranschen. Det är bekymmersamt eftersom det är den sortens inflation som Riksbanken kan påverka. Energipriserna är lite vad de är och de sätts i omvärlden. Att energipriserna faller har mer att göra med att de var väldigt höga för ett år sedan, säger hon.
Senast i somras
Exklusive energipriserna steg inflationen i januari till 8,7 procent, mot 8,4 procent i december. Där låg förväntningarna på en nedgång till 8,2 procent.
Senast inflationen backade var i somras.
Jämfört med månaden före sjönk konsumentpriserna i januari med 1,1 procent. Det kan jämföras med prisökningen mot månaden före på 2,1 procent i december 2022 och en snittprognos bland analytiker på prisnedgångar på 1 procent i januari.
Inflationen enligt måttet KPIF, som Riksbanken har som riktmärke för sitt inflationsmål på 2 procent och där ränteeffekterna är borträknade, sjönk till 9,3 procent från 10,2 procent i december. Där hade analytiker i snitt räknat med en nedgång till 9,5 procent.