Ferronordic ser ingen effekt av Ukraina-kris

Verkstadskoncernen Ferronordic, med en stor export till Ryssland, har haft en tung start på börsåret till följd av Ukrainakrisen. –Vi har inte sett någon påverkan till följd av det ännu, säger vd Lars Corneliusson som tvärtom kan redovisa en dubblerad vinst.

Ferronordic som har stor exponering mot Ryssland har presenterat bokslut. Arkivbild.

Ferronordic som har stor exponering mot Ryssland har presenterat bokslut. Arkivbild.

Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Ekonomi2022-02-18 07:47

Situationen vid gränsen mellan Ryssland och Ukraina har sänt chockvågor över världens börser.

För Ferronordic , återförsäljare av av anläggningsmaskiner åt bland andra Volvo och Sandvik i Ryssland, har det spända läget blivit extra påtagligt och resulterat i att aktien gått ned 35 procent sedan årsskiftet.

"Finns en osäkerhet"

Enligt Lars Corneliusson har man dock inte märkt av några effekter i verksamheten.

– - Det är klart att det finns en osäkerhet och vi får försöka vidta lämpliga åtgärder så gott vi kan utifrån olika eventualiteter, men vi har som sagt inte sett någon påverkan på varken marknaden eller vår verksamhet än så länge.

TT: Har ni vidtagit några förberedelser för om situationen skulle eskalera?

– - Vi gör ju naturligtvis scenarioplanering för hur vi agerar om något skulle hända, men än så länge ser vi som sagt ingen påverkan på verksamheten, säger Lars Corneliusson.

Bolagets vinst före skatt för fjärde kvartalet landar på 118 miljoner kronor. Det ska jämföras med 56 miljoner kronor samma period föregående år. Omsättningen steg samtidigt till 1,69 miljarder kronor från 1,1 miljarder.

"Väldigt stark rapport"

– Jag tycker att det är en väldigt stark rapport, vi ökar lönsamheten över alla affärsområden och vi dubblar ju faktiskt vårt nettoresultat per aktie i kvartalet. Vi är också väldigt nöjda med helåret, som var vårt bästa någonsin, säger Lars Corneliusson.

Styrelsen föreslår en utdelning på 11,50 kronor kronor per aktie.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!