Den stora majoriteten av nya bolånetagare har fortfarande goda marginaler, skriver Finansinspektionen (FI) i ett pressmeddelande. Men många har fått det betydligt tuffare ekonomiskt när räntor stiger och inflationen äter upp köpkraft.
– Vi har under tolv år inte sett så pressade hushåll som vi ser nu. Pressen har ökat på hushållen och den kommer öka under året, säger generaldirektören Daniel Barr på dagens pressträff.
Utgifter kan växa
Enligt FI går nu i genomsnitt tolv procent av den disponibla inkomsten hos nya bolånetagare till räntebetalningar, vilket nästan är en tredubbling jämfört med 2021 och alltså den högsta som uppmätts.
Enligt FI:s prognoser kan utgiften fortsätta växa till närmare 16 procent av den disponibla inkomsten i slutet av 2023.
– Det beror på flera saker, ökande inflation liksom stigande räntor samtidigt som också bostadspriserna har sjunkit. Vi ser att det är ungefär fyra procent som har negativa marginaler, säger Daniel Barr
Olika scenarier
FI har skissat på olika scenarier, där räntan höjs och där även elpriserna räknas in. Framför allt är det de som köpt bostad under senare tid som är känsliga, enligt FI.
Samtidigt kartlägger FI nu hur bankerna använder den så kallade ventilen för att hjälpa bolånekunder som har svårt att hantera de högre räntekostnaderna. Det handlar om att banker får medge undantag för amorteringskrav. Enligt FI var det ungefär 7 500 bolånetagare som använde sig av ventilen.
— Det är ungefär en procent per kvartal som får amorteringslättnader. Vi ser det som ganska naturligt men också viktigt att bankerna gör en individuell bedömning, säger Henrik Braconier, FI:s chefsekonom.