Finansinspektionen, FI, ska i år fokusera sin granskning på några utvalda områden. Utlåning och osund kreditgivning, gröna finansiella produkter och it-säkerhet, förklarar Erik Thedéen, generaldirektör för FI.
– När det gäller it-säkerheten så är det ganska uppenbart utifrån incidenter. Den stora frågan är underleverantörerna, om de är säkrade mot cyberattacker, säger han.
När det gäller miljö- eller klimatmärkning av olika finansiella produkter, som fonder, så får vi flera nya regelverk, förklarar han. Det gör att det är viktigt att undersöka hur de paketeras och marknadsförs.
Trovärdighet för omställningen
– Dels är det viktigt för konsumenterna, men också för att omställningen ska tas på allvar och vara trovärdig.
Redan förra året började FI med specialgranskningen av utlåning och rådgivning, berättar han. Den ska fortsätta i år. Inriktningen kommer framför allt vara på mindre företag som lånar ut till konsumenter, inte i första hand storbankerna.
– Vi ser att små institut har en stor andel kunder som hamnar hos inkasso och hos Kronofogden.
Han berättar att FI nu ska undersöka hur långivarna gör sina kreditprövningar.
FI ska också titta på så kallade låneförmedlare. Flera aktörer marknadsför samlade lån för att sänka räntan, men samtidigt blir kredittiden ofta längre, vilket medför sammanlagt högre kostnader för låntagaren.
– Vi ska titta på deras roll och regelverket kring detta.
Han konstaterar att det länge varit ett stort fokus på själva räntan, men mindre på totalkostnaden. Det kan ha gjort att samlingslån med högre totalkostnader har blivit mer vanliga.
Små aktörer ska kollas
Även när det gäller penningtvätt ska FI:s fokus riktas framför allt mot de mindre aktörerna.
– Vår bild är att storbankerna har blivit bättre, men vi ser en ökad risk för penningtvätt via små institut.
Frågan är då vad Finansinspektionen inte kommer att granska lika noga i år. Erik Thedéen vill inte uttrycka det på det sättet, för FI:s kontroller kan aldrig bli annat än stickprov och övergripande undersökningarna, förklarar han.
– Vi är 550 anställda. Vi kommer aldrig att kunna granska allt. Men kombinationen av åtgärder med sanktioner och tillsyn ger effekt, säger Erik Thedéen.