Partierna som förhandlar om regeringsmakten vill på olika sätt begränsa amorteringskravet. Den avgående regeringen gav innan valet Finansinspektionen (FI) i uppdrag att utreda det i nuvarande ekonomiska läge.
Slutrapport ska komma på fredag, men redan nu ger myndighetens generaldirektör Erik Thedéen ett tydligt besked. I Ekots lördagsintervju säger han att FI inte anser att det är en lämplig åtgärd att pausa amorteringen.
Han anger främst två argument för det.
Det första är att penningpolitiken, det vill säga det som Riksbanken styr, nu stramas åt. Så var det inte i början av pandemin när amorteringskravet tillfälligt slopades förra gången.
– Nu är det ett annat läge. Att använda amorteringsverktyget i samma riktning som under pandemin vore helt enkelt en felaktig åtgärd, säger han.
Det andra argumentet enligt Erik Thedéen är att ett slopat amorteringskrav är ett trubbigt verktyg.
– Det är bara hälften av de svenska hushållen som har bolån, och oftast är det de med ganska goda inkomster.
– Vill vi klara av de med lägst marginaler är det här en väldigt dålig åtgärd, då finns det många mycket bättre åtgärder som finanspolitiken kan komma med, säger han.
Erik Thedéen har under sina år som FI-chef varit med och infört amorteringskravet i två omgångar. Efter årsskiftet tar han över som Riksbankschef efter Stefan Ingves.