Den senaste veckans finansoro med kollapsande banker, miljarduttag och kraftiga svängningar på aktiemarknaden har fått massiva effekter liksom konsekvenser.
Ekonomisk oro i kombination med den förändrade räntemiljön har dock bäddat för överraskningar liknande det man sett kring Silicon Valley Bank i USA, påpekar Henrik Braconier.
– Det kommer att komma sådana överraskningar som vi sett det senaste året som till exempel på el-derivatmarknaden i somras och nu i USA. Det får vi nog räkna med och det viktiga är att systemet är motståndskraftigt. I dagsläget gör vi bedömningen att det svenska systemet står pall.
Oro för spridning
Oron har vuxit sig för spridningseffekter till den svenska banksektorn och Finansinspektionen (FI) har sedan beskedet kring Silicon Valley Bank intensifierat sina kontakter med banker och försäkringsbolag. Efter beskeden kring Credit Suisse håller man nu uppe det arbetet, säger Braconier:
– Det är stökigt på den finansiella marknaden men ingen finanskris även om vi följer utvecklingen ännu mera noggrant nu. När det gäller Credit Suisse så har dom funnits på allas radar och man har haft styrnings- och lönsamhetsproblem. Det har gjort att många finansiella aktörer har minskat sin exponering mot den banken i den mån man haft någon sådan.
Den svenska exponeringen mot just Credit Suisse bedömer dock FI är små liksom direkta smittoeffekter. Däremot finns indirekta sådana i form av kursfall även för svenska bankaktier och olika riskindikatorer har tryckts upp.
– Det är dock inga exceptionella nivåer, det är inte jämförbart med början av Ukrainakriget eller början av pandemin och inte alls jämförbart med finanskrisen.
Kan vara sårbara
Under eftermiddagen lyfte Europeiska centralbankens (ECB) vicechef Luis de Guindos för EU:s finansministrar att vissa europeiska banker kan vara sårbara för stigande räntor, exakt det som inträffade med Silicon Valley Bank.
Även om de europeiska långivarna är betydligt mindre utsatta än sina amerikanska motsvarigheter kan man inte utesluta att vissa kan vara i en riskgrupp utifrån sina affärsmodeller, påpekar han.
TT: Även i Sverige finns ju nischbanker utöver de fyra stora?
– Vi bedömer att kopplingen till de amerikanska bankerna och såväl Credit Suisse är mycket liten. Sedan ska man skilja på det faktum att finansiell stabilitet handlar inte om att varenda aktör överlever utan att finansiella systemet överlever. Vi lägger såklart större vikt på de största aktörerna.