Finansministern: Kan bli krisstöd till bönder

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) lovar att inte lämna kommuner och regioner i sticket i höstbudgeten. Ett riktat stöd till lantbruk som drabbas av torkan är inte heller uteslutet. Men den oväntat höga och envisa inflationen begränsar stödutrymmet.

Uttorkade betesmarker och åkrar slår hårt mot många lantbrukare. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger att riktat stöd till lantbruk som drabbas av torkan inte är uteslutet. Arkivbilder

Uttorkade betesmarker och åkrar slår hårt mot många lantbrukare. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger att riktat stöd till lantbruk som drabbas av torkan inte är uteslutet. Arkivbilder

Foto: Johan Nilsson/TT och Henrik Montgomery/TT

Ekonomi2023-06-20 05:30

Elisabeth Svantesson hoppas att det värsta av inflations- och räntechocken är bakom oss.

– Jag hoppas det, säger hon.

Men de som tror vi står inför en våg av finanspolitiska stimulanser i närtid är fel ute.

– Man måste ha is i magen och vi ser att inflationen har kommit ner långsammare än vad många trodde för bara ett halvår sedan. Därför är det viktigt att fortsätta vara återhållsam och se till att vi gör allt vi kan för att bekämpa inflation, säger finansministern.

– Det är viktigt att alla parter tar ansvar för detta. För skulle inflationen fortsätta på en hög nivå under lång tid är det ytterst skadligt, inte bara för svenska hushåll och företag utan för hela samhällsekonomin, tillägger hon.

Lite mer

Men för kommuner och inte minst regioner som dras med stora underskott i krisen kan det i höst komma lite mer stöd än vanligt i form av statsbidrag, enligt Svantesson. Utrymmet kan dock begränsas av inflationsproblemet.

– Det är självklart viktigt att fortsätta stötta kommuner och regioner – och välfärd. Men man måste också komma ihåg att det är ett tufft läge just nu. Vi har en konjunkturnedgång samtidigt som vi har inflation, säger hon.

– Vi följer utvecklingen väldigt noga och vi kommer att återkomma i höstens budget med exakt hur statsbidragen kommer att se ut. Det är tufft för många och staten kan inte kompensera för allt. Men vi kommer naturligtvis inte att lämna kommuner och regioner i sticket, tillägger hon.

Värme och torka slår samtidigt hårt mot lantbruket och riskerar att via en extremt dålig skörd elda på inflationsproblemet med högre livsmedelspriser.

– Det är väldigt bekymmersamt. Väldigt många lantbrukare just nu har det tufft, då det inte har regnat. Samtidigt är det torka i våra skogar och vi ser bränder på flera ställen. Jag utesluter inte att det kan komma att behövas stöd längre fram, men det är för tidigt att säga just nu, säger Svantesson.

Underlätta byggande

När det gäller tvärniten för bostadsbyggandet – till följd av kraftiga prisfall på bostäder, högre räntor och dyrare insatsvaror – utlovas reformer för att underlätta byggandet som bostadsminister Andreas Carlson (KD) är på väg att ta fram.

OECD:s rekommendationer om att avreglera hyresmarknaden, fasa ut ränteavdraget och införa en fastighetsskatt tycker hon dock inte känns aktuella.

– Det vore ju något av det sämsta man kunde göra just nu. Jag tycker det är dåligt även i andra tider, säger hon om att fasa ut ränteavdraget.

– Det är inte en väg vi och våra samarbetspartier kommer att gå, tillägger hon.

Lite mer exakta bedömningar av regeringens syn på inflationen och ekonomin i övrigt väntas i en sommarprognos från finansdepartementet som snart ska presenteras.

– Inom några veckor, säger Svantesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!