Finanstoppen: Kan krävas krigslagar mot våldet

Finansmannen Christer Gardell varnar för allvarliga konsekvenser av den våldsvåg som drabbat landet. Han vill se betydligt hårdare tag mot gängen.
–Det är nog nästan krigslagar som behöver införas i landet, säger han.

Den svenska våldsvågen är ofta uppe i samtalen med andra storägare i Sverige, enligt Christer Gardell. "Jo, det här är något alla pratar om. Även utländska investerare som jag träffar pratar om det", säger han till TT.

Den svenska våldsvågen är ofta uppe i samtalen med andra storägare i Sverige, enligt Christer Gardell. "Jo, det här är något alla pratar om. Även utländska investerare som jag träffar pratar om det", säger han till TT.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ekonomi2023-10-20 05:30

– Det är en hemsk utveckling. Att Sverige skulle bli det mest gängkriminella landet i Europa, det trodde vi inte för 15 år sedan. Det har gått oroväckande fort, säger Christer Gardell till TT.

Christer Gardell – en av Sveriges mest inflytelserika finansmän och en av de största ägarna på Stockholmsbörsen med sin fond Cevian Capital – ser en risk att våldsvågen skrämmer bort utländsk kompetens från arbetsmarknaden och gör att duktiga svenskar flyttar utomlands.

"Det är knark det handlar om"

Det finns enligt Gardell också en uppenbar risk att alla skjutningar och sprängningar påverkar bilden av Sverige bland investerare.

– De kanske väljer ett land som har mindre kriminalitet och som folk faktiskt vill flytta till, säger han.

– Jag tror inte folk fattar riktigt hur allvarlig den här frågan är ur ett svenskt ekonomiskt perspektiv. Den är mycket, mycket allvarligare än vad gemene man tror, tillägger han.

Han tycker inte att ökade klyftor mellan fattiga och rika i Sverige håller som förklaring till att gängkriminaliteten tagit fart.

– Det här är en business (affärsverksamhet). Det är knark det handlar om i grund och botten.

TT: Har vi en för naiv inställning till droganvändning i Sverige?

– Det verkar så tycker jag.

Vill kriminalisera gängmedlemskap

Hårdare tag snabbt krävs för att få bukt på utvecklingen, enligt Gardell.

– Vår strategi hittills har varit att använda "mesigt mot hårt". Jag tror att vi måste gå över till en mer klassisk strategi: "hårt mot hårt". Det är nog nästan krigslagar som behöver införas i landet för att komma tillrätta med det här.

TT: Sänkt ålder på straffmyndighet?

– Det känns väldigt relevant.

TT: Ungdomsfängelser?

– Relevant.

TT: Kriminalisera medlemskap i ett gäng?

– Det tror jag också på.

– Det här läget är så pass allvarligt så jag tror inte man kan utesluta några åtgärder.

Han ser en risk att åtgärderna kan göra Sverige till något som kan likna en polisstat, med massiva övervakningssystem.

– Jo. Men jag är otroligt mycket räddare för att den här utvecklingen fortsätter att skena iväg och att problemet blir ännu större.

"Vi måste göra mer"

Gardell understryker att han är medveten om att brottsbekämpning är svåra frågor och att han saknar expertkunskaper. Men han säger att han vill ge sin bild av problemet och vad som krävs, då han upplever det som att utvecklingen skenat iväg.

TT: Vad kan näringslivet göra?

– Det är viktigt att många i utsatta områden får hjälp att hitta riktiga jobb tidigt, så att de inte hamnar i kriminalitet. Det är klart att där kan näringslivet göra en insats och se till att man erbjuder jobb.

Han tror att det handlar om att fånga upp ungdomarna i utsatta områden "i mycket unga åldrar".

– Så att de kommer in och ser hur en annan verklighet fungerar.

TT: Tar näringslivet tillräckligt med ansvar i den här frågan?

– Det är svårt för mig att bedöma. Men jag tror att det är uppe på agendan nu och de flesta företag diskuterar vad de kan göra.

TT: Gör Cevian Capital något specifikt som ägare?

– Vi stödjer grupper som är engagerade i de här frågorna. "Mitt Liv" är ett bra exempel på detta.

"Mitt Liv" har sedan 2008 arbetat för mångfald och inkludering på arbetsmarknaden och driver även ett mentorprogram för akademiker med utländsk bakgrund.

– Men vi måste göra mer. Jag utgår också i från att våra portföljbolag arbetar med dessa frågor.

Även om utvecklingen har gått snabbt i fel riktning är det inte kört, enligt Gardell.

– Det finns tid att agera.

Fakta: Sprängningar och dödsskjutningar i Sverige

Sverige hade redan 2018 klättrat upp på plats två när det gäller dödsskjutningar i jämförbara länder i Europa, efter Kroatien, enligt en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå). Sverige var enligt den rapporten också det enda landet i Europa med en så tydlig ökning av gängvåldet.

Sedan dess har antalet dödsskjutningar bara fortsatt öka, från 45 dödsskjutningar 2018 till fjolårets rekord på 62.

Och när det gäller sprängningar – en annan del av det grova gängvåldet – sticker Sverige också ut som unikt i Europa. För att hitta länder där det sprängs mer – och som inte befinner sig i krig – får man gå till länder som Mexiko, enligt expertisen.

Brå började föra statistik över sprängningarna 2018 och sedan dess har antalet legat mellan 79 och 133 årligen. Det står redan nu klart att 2023, med över 130 sprängningar hittills, blir ett nytt rekordår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!