Fitch: Evergrande har ställt in betalning

Räntekrav på motsvarande 750 miljoner kronor verkar ha satt punkt för månader av försök att rädda China Evergrande undan en rekonstruktion. Den krisdrabbade kinesiska fastighetsjätten har nu stämplats med "inställd betalning" av ratinginstitutet Fitch.

Evergrande varnade redan i somras för akuta likviditetsproblem och har nu enligt Fitch formellt ställt in en betalning. Arkivbild

Evergrande varnade redan i somras för akuta likviditetsproblem och har nu enligt Fitch formellt ställt in en betalning. Arkivbild

Foto: Vincent Yu

Ekonomi2021-12-09 13:20

Någon finansiell kollaps och oordnad konkurs väntas inte. Snarare innebär beskedet från Fitch att en gigantisk skuldrekonstruktion närmar sig snabbt, något som marknaden sedan länge räknat med vad gäller Evergrande.

Det är oklart vilka spridningseffekter rekonstruktionen får i Kina och bland stora utländska långivare.

Spiken i kistan

Spiken i kistan för Evergrandes betalningsförmåga blev enligt Fitch kupongräntor på 82,5 miljoner dollar (cirka 750 miljoner kronor). Räntekraven härrör från två lån på den internationella obligationsmarknaden och pengarna skulle egentligen ha betalats redan i november.

Då inga pengar verkar ha kommit in till långivarna stämplar Fitch nu Evergrande med "inställd betalning", detta sedan även de 30 dagarnas betalningsfrist som normalt används på kreditmarknaden när låntagare har betalningsproblem löpt ut i veckan.

Andra långivare kan i och med detta rikta krav på omedelbar återbetalning av lån till Evergrande, om 25 procent av långivarna enas bakom kravet, enligt Fitch.

Skuldberg på 300 miljarder dollar

Det något mindre kinesiska fastighetsbolaget Kaisa missade i tisdags också ett betalningskrav och befinner sig i princip i samma trängda läge som Evergrande, när det gäller risken för att långivare ska börja kräva att lån ska återbetalas.

Kaisa, med lån på 12 miljarder dollar på den internationella obligationsmarknaden, planerar enligt Reuters källor att förhandla fram en skuldnedskrivning med advokatbyrån Lazard, som företräder långivare som sitter på över 25 procent av de utländska lånen till fastighetsbolaget.

Evergrande – med fastighetsprojekt i 280 kinesiska städer – har totalt ett skuldberg på över 300 miljarder dollar, varav cirka 19 miljarder är lån från utländska långivare.

Bakgrund: Varnade för akuta problem i somras

De finansiella problemen för de högt belånade fastighetsutvecklarna Evergrande och Kaisa har snabbt förvärrats sedan kinesiska myndigheter i fjol stramade åt kraven på fastighetssektorn. Ett tiotal mindre kinesiska fastighetsbolag har redan gått omkull sedan Evergrande i somras varnade för att man hade akuta likviditetsproblem.

Evergrande varnade så sent som i fredags att det fanns en uppenbar risk för inställda betalningar i närtid och tidigare i veckan varnade ratinginstitutet S&P Global för att inställda betalningar så oundvikligt ut för koncernen.

Kinas centralbank meddelade i måndags att man kommer att pumpa in 188 miljarder dollar i ekonomin och i slutet av förra veckan meddelade lokala myndigheter i Guangdongprovinsen, där Evergrande är baserat, att man på koncernens begäran kommer att placera en arbetsgrupp på koncernen för att hantera risker och upprätthålla verksamheten.

Källor: Financial Times, Reuters

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!