Över 180 000 barn i Sverige har minst en föräldrar med skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden, enligt ny statistik från myndigheten. Det är en ökning med 4 procent jämfört med samma period förra året.
Samtidigt ingår bara en del av de utsatta familjerna i statistiken, påpekar Reza Saleh Baars, sektionschef för Kronofogdens förebyggande verksamhet.
– Vi har märkt att fler hör av sig till oss och är oroliga för sin ekonomi, det är många gånger kopplat till ökade kostnader i samhället, säger hon.
– Men vi vet ju också att det finns många fler som lever i familjer med väldigt små ekonomiska marginaler, men inte har skulder hos oss. Så vi följer ju det här väldigt noggrant.
"Våga prata"
Problemen kan bli extra kännbara under sommarlovet, när vissa barn tvingas välja bort aktiviteter med sina vänner på grund av familjens ekonomiska situation.
Reza Saleh Baars hoppas att statistiken ska få fler föräldrar att våga prata med sina barn om familjens ekonomi.
– Vi är i kontakt med många familjer och ser att det finns en oerhörd skam och att många inte vet hur de ska prata med sina barn om det här, säger Reza Saleh Baars.
Ökning hos Bris
Även på Bris (Barnens rätt i samhället), som sedan flera år samarbetar med Kronofogden för att stötta utsatta barn, märks de tuffare tiderna.
– Vi ser en viss ökning i samtalen som handlar om ekonomisk oro. Men vi ser också på innehållet i samtalen att det är en skillnad sista halvåret ungefär, säger Marie Angsell, socionom på Bris.
Vissa barn är oroliga för att de eller deras syskon inte ska kunna äta sig mätta nu när de inte får mat i skolan. Ett annat barn frågade om hur gammal man måste vara för att få jobba, för att kunna hjälpa familjen med pengar.
Bris har inför sommaren satsat extra på sin stödlinje och räknar med ett stort antal samtal om bland annat ekonomisk oro.
– Men det kan vara bra att prata om allt möjligt. Vi ser till exempel att barn avstår från att prata med föräldrarna om andra problem, för att inte belasta dem ytterligare, säger Marie Angsell.