Fler bostadsägare klarar ökade kostnader

60 procent av landets bostadsägare säger att de skulle klara en ökad månadskostnad på över 6 000 kronor, enligt Nordeas boendebarometer. Det är betydligt fler än i våras, då endast 40 procent bedömde att de skulle klara de ökade utgifterna.

Antalet personer som klarar en högre månadskostnad stiger.

Antalet personer som klarar en högre månadskostnad stiger.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2023-10-26 06:55

Den positiva förändringen är tydligast i Norra Sverige medan Sydsverige fortsatt är mer pessimistiskt. Grupper med lägre inkomster är, inte oväntat, betydligt mer oroade över sin boendeekonomi än de med högre.

Färre svenskar tror samtidigt att priserna på deras bostäder ska falla och något färre tror på ytterligare ränteökningar, enligt Nordeas boendebarometer som Kantar Sifo genomfört.

Sju av tio svenska bostadsägare som har hushållsinkomster på mindre än 30 000 kronor i månaden, uppger dock att de inte skulle klara av ökade kostnader på mer än 6 000 kronor i månaden. Var femte i den gruppen är orolig för att inte kunna bo kvar i sin bostad. Det är framförallt personer mellan 30 och 49 år som är oroliga.

Men enligt undersökningen tror många att vi gått igenom den värsta fasen av prisökningar och höjda räntor.

– Svenska bostadsägare räknar nog med att toppen snart är nådd. De flesta prognoser pekar dock på någon ytterligare höjning av styrräntan innan den planar ut. Det är nog klokt att räkna med att det kommer bli fortsatt utmanande för många hushåll, säger Anders Stenkrona, Nordeas privatekonom, i en presskommentar.

Undersökningen visar även att få svenskar vill köpa nyproducerad bostad. Endast 16 procent av svenskarna vill köpa en nyproducerad bostad. Majoriteten, 55 procent, föredrar att köpa en befintlig bostad.

Fakta: Om undersökningen

Undersökningen är genomförd den 21–28 september 2023.

Undersökningen genomfördes bland 1 000 män och kvinnor 18-65 år som äger sitt boende i Sverige på uppdrag av Nordea via Kantar Sifos webbpanel. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.

Källa: Nordea

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!