Fler lämnar Stockholm – men ingen grön våg

Utflyttningen från Västra Götaland och Stockholms län fortsätter, visar ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Men någon stark pandemieffekt syns inte. –Jag tror inte att det är någon riktig tydlig grön våg, säger Tomas Johansson på SCB.

Flyttlassen gick under förra året i många fall ut från Stockholms län. Arkivbild.

Flyttlassen gick under förra året i många fall ut från Stockholms län. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi2022-02-22 08:20

Under 2021 ökade folkmängden i 19 av 21 län och i 205 av landets 290 kommuner. Det är fler än 2020 då 17 län och 167 kommuner hade en folkökning, enligt SCB.

Störst nettoutflyttning till övriga Sverige under 2021 hade Stockholms län, där 7 846 fler personer flyttade från länet än vad som flyttade till länet. Trots den ökade utflyttningen hade Stockholms län den största befolkningsökningen bland länen med 23 149 personer.

– Stockholm är ju en tillväxtmotor i landet, en stor del av befolkningen bor där och det är där som befolkningsökningen i absoluta tal är störst. Men just vad gäller flyttströmmar har Stockholm haft en nettoutflyttning de senaste åren, och den har ökat, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB.

– Fram till 2018 eller möjligtvis 2019 så var det en väldigt tydlig inflytt från övriga Sverige till Stockholm. Men därefter har fler lämnat länet än vad som har flyttat in.

Fler föds än dör i storstäderna

En liknande trend syns i Västra Götaland, där 1 921 fler personer flyttade från länet än till. Samtidigt hade länet den tredje största folkökningen i Sverige i fjol, och Göteborg var den kommun med störst folkökning under året. Hur går det ihop?

– I regel har storstadsområdena en gynnsam befolkningsstruktur, med så pass många unga att det genererar fler födda barn än vad det dör människor. I glesbygd är det rätt få som föds och många som dör i förhållande till befolkningen, säger Tomas Johansson och tillägger:

– Det har även varit ett stort invandringsöverskott.

Under pandemin har det talats mycket om att människor lämnar storstäderna och flyttar ut på landet. Men trots flyttströmmarna från Stockholm och Västra Götaland syns ingen tydlig pandemieffekt, menar Tomas Johansson.

– Nej jag tycker inte att det är tillräckligt många för att det ska bli ett tydligt mönster. Över hälften av alla flyttningar sker i närområdet och är egentligen bara bostadsbyten, oavsett om man flyttar över en kommungräns eller inte, säger han.

Flyttar kort sträcka

Han tror att de flesta som valt att lämna storstäderna under pandemin ändå flyttat en relativt kort sträcka.

– Man kanske flyttar till ett fritidshus och året runt-bonar det, snarare än att man flyttar från Stockholm till Värmland, säger han.

Störst inrikes nettoinflyttning hade Uppsala län med 3 147 personer, vilket är en ökning jämfört med 2020.

I två län minskade folkmängden under förra året. I Västernorrlands län minskade befolkningen med 361 personer och i Blekinge län minskade befolkningen med 119 personer jämfört med föregående år.

Fakta: Kommunernas folkökning 2021

Störst folkökning bland kommunerna hade Göteborg följt av Malmö, Uppsala och Stockholm. Störst relativ folkökning noterades i Knivsta, där ökade befolkningen med 712 personer eller 3,7 procent.

I 85 kommuner minskade folkmängden under år 2021. Det är 38 kommuner färre än 2020. Störst befolkningsminskning noterades i Lomma följt av Bengtsfors, Karlshamn och Ronneby. Bengtsfors kommun hade den relativt sett största befolkningsminskningen, minus 1,9 procent. Före 2021 hade Lommas folkmängd ökat varje år under 2000-talet.

Källa: SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!