När allt blir dyrare får allt fler svårt att få månaden att gå ihop, och måste vända på varenda krona.
Nu ser fackförbunden att även medlemsavgifterna blir en för stor kostnad för vissa.
– Vi ser en tudelad situation. Vi får höra i vår rådgivning att människor inte har råd med fackavgiften. Samtidigt så ser vi också att många går med i facket nu, säger Stefan Carlén, chefsekonom och chefsutredare på Handels.
Han kan inte säga hur många det rör sig om som lämnar av ekonomiska skäl.
Kommunal ser också att medlemmar lämnar förbundet på grund av ekonomin.
Svåra beslut
– Många medlemmar påverkas mycket av inflationen. De får fatta en del svåra beslut, en del har helt enkelt inte råd, säger Daniel Jarblad, värvningschef på Kommunal.
Hur många det rör sig om kan inte heller han säga. Kommunal drabbades av en it-incident i höstas, och därför är sammanställningen av medlemsstatistik fördröjd, berättar han.
Både Handels och Kommunals medlemmar har relativt låga löner, och ofta har de inte heltidstjänster. Ändå blir kostnaden för själva medlemskapet i facket en dryg summa, maxavgiften för själva fackavgiften ligger på runt 500 kronor per månad i de båda förbunden.
Andra fackförbund, som Unionen, har en lägre avgift. Men både Stefan Carlén och Daniel Jarblad understryker att det är knepigt att jämföra fackavgifter, eftersom medlemskapet hos dem också innehåller bland annat försäkringsförmåner.
– Vi har hemförsäkring och inkomstförsäkring som ingår i avgiften, säger Stefan Carlén.
De förklarar att de förstår att många har det riktigt svårt med ekonomin nu, Men de understryker också att fackmedlemskapet blir särskilt viktigt då tiderna blir tuffare. I en lågkonjunktur behövs fackligt stöd, enligt dem.
– Det är en prisvärd idé att vara med i facket, säger Stefan Carlén.
En tredjedel till försäkringar
Fast frågan är vad fackavgifterna går till. Jätteförbundet Kommunal, med runt en halv miljon medlemmar, uppger att ungefär en tredjedel av avgiften går till försäkringarna, och två tredjedelar till den fackliga verksamheten. Fackförbundet Kommunal gick drygt 300 miljoner plus 2021, och hade 542 anställda, enligt årsredovisningen.
Frågan är om det skulle gå att spara i verksamheten för att sänka avgifterna, nu när så många lågavlönade går back ekonomiskt varje månad. Daniel Jarblad berättar att Kommunal har arbetsgrupper som tittar på strategin för framtiden, men ännu är inget klart.
– Avgifterna sänktes i september förra året, och vi har också förlängt rabatter för nya medlemmar, säger Daniel Jarblad.
Stefan Carlén förklarar att Handels inte har höjt sina avgifter på flera år, och också nyss har sänkt några av dem lite. Men att spara pengar för att kunna sänka ytterligare gör att verksamheten inte blir densamma, enligt honom.
– Då kan vi inte erbjuda samma värde med det fackliga medlemskapet, säger Stefan Carlén.