Onsdagens beslut innebär en styrränta på 3,00–3,25 procent, den högsta nivån sedan före finanskrisen 2008.
Det väntade beskedet innebär att Federal Reserve (Fed) för tredje gången i rad höjer styrräntan med 75 räntepunkter. New York-börsen stängde med rejäla fall på de ledande indexen.
– Mina kollegor och jag är fast beslutna att få tillbaka inflationen till vårt tvåprocentsmål. Vi har både verktygen som vi behöver och beslutsamheten som krävs för att återställa prisstabiliteten för amerikanska familjers och företags skull. Prisstabilitet är Federal Reserves ansvar och fungerar som grunden för vår ekonomi, säger centralbankschefen Jerome Powell på en presskonferens.
Uppskruvad takt
En del bedömare trodde att Fed skulle gå ännu längre och ta rygg på svenska Riksbankens oväntade räntehöjning i tisdags på 100 punkter.
Men Elisabet Kopelman, USA-ekonom på SEB, är inte förvånad av att höjningen blev 75 punkter.
– Däremot signalerar Fed-ledamöterna en betydligt snabbare takt i räntehöjningar i de prognoser som de själva gör. Höjningarna dras upp rejält nu, säger hon till TT.
– De räknar med att höja med ytterligare över 100 punkter bara till slutet av året. Så det låter som att det blir 75 punkter i november och sedan kanske 50 punkter till.
Att ökningstakten trappas upp bedömer Elisabet Kopelman ha dessa orsaker:
– - Ekonomin är fortfarande ganska motståndskraftig mot räntehöjning, om man bortser från husmarknaden. Och arbetsmarknaden är ju fortfarande överhettad, lönerna fortsätter att öka i snabb takt. Dessutom kom den senaste inflationsrapporten som en kalldusch för Fed.
För aggressivt?
Enligt Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, får vi räkna med stram amerikansk penningpolitik under längre tid.
– Det är alldeles tydligt att Fed bestämt sig för att föra en väldigt aggressiv penningpolitik resten av året.
TT: Vad ger Feds beslut för signaler globalt till andra centralbanker?
– - Det finns en risk att när det blir okoordinerat, och alla (centralbanker) höjer räntorna väldigt aggressivt, att det helt enkelt blir för bra, för stram penningpolitik, svarar Mattias Persson.
– Alla centralbanker är inne på samma spår. Vi kommer att få en inbromsning i ett flertal ekonomier. Det syns tydligt i Kina och i Europa.
Tydliga avtryck
Fed indikerar ytterligare en höjning nästa år, för att därefter låta räntan ligga kvar på den nivån resten av året. Försiktiga sänkningar kan inledas först 2024.
Förväntningarna på nya kraftfulla åtstramningar från Feds sida har redan gjort tydliga avtryck på marknaden. Dollarn är urstark mot andra valutor och räntan på en tvåårig amerikansk statsobligation snuddar just nu vid 4 procent för första gången sedan 2007 – efter ett lyft på mer än 3 procentenheter bara i år.
Efter räntebeskedet kostade en amerikansk dollar 11:08 kronor – den högsta noteringen hittills.