Jämfört med mars i fjol är ökningen drastisk. Då valde 41 procent av de nya kunderna rörlig ränta och 44 procent valde att binda räntan under en längre tid än tre månader.
Av SBAB:s statistik framgår att 2 procent valde att binda sina lån i mars och 4 procent valde att dela upp lånet och kombinera bunden och rörlig ränta.
Att så många väljer rörlig ränta kan, enligt SBAB:s analys, förklaras av att de bundna räntorna nu är högre än den rörliga. En annan förklaring kan vara att de som tar nya lån nu generellt sett är starkare hushåll, som därmed också är mindre räntekänsliga.
"Jag tror inte att man ska underskatta den psykologiska effekten. De rörliga räntorna är i dag redan så pass mycket högre än i fjol och det kan därmed upplevas som en än högre tröskel att acceptera de ännu högre bundna räntorna", säger Linda Jonsson, privat- och boendeekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.
"Samtidigt kanske många tror att den rörliga räntan kommer att stagnera eller sjunka i höst eller i början av nästa år och därför inte vill binda sig på en så hög nivå", fortsätter hon.