Första kvartalet i år har inte blivit som Husqvarna Group räknat med. Det har varit störningar i leveranskedjorna som lett till lägre produktion.
Komponentbristen innebär framför allt att robotgräsklippare och trädgårdstraktorer påverkas, trots hög efterfrågan.
Husqvarna tror att omsättningen under första kvartalet blir cirka 15 miljarder kronor, jämfört med 14 miljarder kronor förra året. Konsensus bland analytikerna låg på 16,6 miljarder kronor.
Covid-nedstängningar i Kina
Många bedömare hade trott att komponentbristen skulle vara över vid det här laget. Så har inte blivit fallet. Därför tror Esbjörn Lundevall, analyschef på SEB, att fler vinstvarningar är att vänta framöver.
– Det kommer definitivt fler, Husqvarna är inte heller inte först ut. Det har varit en blandning av vinstvarningar, en del beror på komponentbrist och andra har varit mer Rysslands-specifika, säger han.
Ett skäl till problem med leverantörskedjan är fortsatta covid-nedstängningar i Kina. Det gäller framförallt tekniska komponenter. Enligt Esbjörn Lundevall är det också rimligt att anta att kriget i Ukraina kommer att orsaka ytterligare problem i leveranskedjorna framöver, men då mer relaterat till energi och råvaror.
Bilindustrin extra utsatt
Molly Guggenheimer, aktiestrateg på Danske Bank, tror att de bolag som hade det tufft med sina leverantörskedjor det fjärde kvartalet förra året kommer ha det fortsatt tufft under årets första kvartal.
– Det gäller bolag i nästan alla sektorer, även om vissa inom verkstadsindustrin, till exempel underleverantörer till bilindustrin, är extra utsatta, säger hon.
Hon är dock inte lika övertygad om att det kommer leda till många vinstvarningar framåt.
– I så fall ska resultaten signifikant avvika från konsensus, och det är jag inte säker på att de kommer att göra. Problemen har inte blivit mycket värre, utan det handlar mer om att de blivit mer utdragna än väntat, säger hon.
Tufft straff
Husqvarnas aktie rasade med 10 procent när Stockholmsbörsen öppnade. Ett lite väl tufft straff enligt Molly Guggenheimer.
– Det är en hård reaktion på något som är övergående. Om man är en långsiktig investerare tycker jag att man, framförallt nu när vi är närmare slutet än början, ska hålla ut, säger hon och fortsätter.
– Första kvartalet kommer inte att vara bra. Det har varit stora problem i många hamnar, även i USA, eftersom många varit sjuka i covid. Nu är covid på väg bort som någonting som påverkar samhället i väst, så då kan man tänka sig att sysselsättningen och kapaciteten i hamnarna blir bättre.