Flera länder kritiska till EU:s gaskrav

Flera länder motsätter sig EU-kommissionens förslag om sänkt gaskonsumtion för att minska beroendet av Ryssland. Ungern å sin sida vill köpa mer rysk gas.

En tekniker vid det ungerska gasbolaget FGSZ öppnar en ventil vid ett gaslager i Vecsec. Arkivbild

En tekniker vid det ungerska gasbolaget FGSZ öppnar en ventil vid ett gaslager i Vecsec. Arkivbild

Foto: Bela Szandelszky/AP/TT

Ekonomi2022-07-21 15:30

EU-kommissionen föreslog i onsdags att medlemsländerna ska minska sin gaskonsumtion med 15 procent fram till i mars nästa år. Kommissionen befarar att Ryssland kommer att använda gasexporten som påtryckningsmedel mot EU i Ukrainakonflikten och vill undvika att det leder till gaskris den kommande vintern.

Men Grekland, Spanien och Portugal deklarerar att de motsätter sig förslaget. Greklands energiminister Kostas Skrekas säger till grekisk radio att hans regering invänder både mot att neddragningen är tänkt att bli obligatorisk och mot storleken. Även Cypern, Frankrike och Malta motsätter sig EU-planen, enligt Skrekas.

Ungersk minister till Moskva

Spanien och Portugal, som ofta står bakom kommissionens politik, är öppet kritiska. De påpekar att de använder väldigt lite rysk gas jämfört med andra EU-länder som Tyskland och Italien.

Samtidigt reste Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó till Moskva för att förhandla om köp av mer rysk naturgas. För att säkra Ungerns energibehov har regeringen beslutat att köpa ytterligare 700 miljoner kubikmeter naturgas utöver tidigare kontrakt, säger regeringspartiet Fidesz i ett uttalande.

Mängden motsvarar runt 6,7 procent av Ungerns gasförbrukning 2020, enligt data från landets gasoperatör FGSZ.

Beroende av Ryssland

Szijjártó togs emot av Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, som hyllade de rysk-ungerska relationerna. Ryssland tänker inte låta de europeiska sanktionerna störa samarbete, framhöll han.

– Vårt samtal i dag bekräftar deras varaktiga och strategiska natur. Och vi ska utveckla dem på alla sätt vi kan, sade Lavrov som gärna vill så split mellan EU-länderna.

Ungern är i hög grad beroende av rysk gas och olja för sin energiförsörjning. När EU i juni, efter veckor av motstånd från Budapest, utvidgade sanktionerna till att gälla rysk olja fick Ungern igenom ett undantag för import via pipeline.

I förra veckan sade Ungerns premiärminister Viktor Orbán att "Europa har skjutit sig själv i lungorna" med sanktionerna mot Ryssland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!