Flygbokningarna på väg tillbaka

Flyget är på väg att lyfta igen. De internationella flygbokningarna till Arlanda i juli och augusti har skjutit i höjden, enligt en färsk sammanställning av bokningsdata.

Flygtrafiken är på väg tillbaka från låga nivåer och bokningstrycket är högt för juli och augusti, enligt en sammanställning från Stockholms handelskammare som bygger på siffror från branschorganisationen IATA. Arkivbild.

Flygtrafiken är på väg tillbaka från låga nivåer och bokningstrycket är högt för juli och augusti, enligt en sammanställning från Stockholms handelskammare som bygger på siffror från branschorganisationen IATA. Arkivbild.

Foto: Michael Probst/AP Photo/TT

Ekonomi2021-06-18 05:00

– Vi bedömer att det blir en kraftig återhämtning nu men från väldigt låga nivåer, säger Carl Bergkvist, näringspolitisk expert på Stockholms handelskammare.

Starkt bokningstryck

Handelskammaren har sammanställt data från flygbranschens samarbetsorganisation IATA som tillhandahåller framåtblickande information om flygbokningar från IATA:s samordnade bokningssystem. Sammanställningen visar att under april och maj i år ökade bokningarna för resor till Arlanda i juli och augusti med 1 993 procent jämfört med 2020.

– Vi kan se att trycket på att resa är enormt. Vi har tjugofaldiga ökningar i bokningsläget, säger Carl Bergkvist.

Under april och maj i år gjordes totalt 42 294 bokningar till Arlanda under juli och augusti, enligt IATA:s system. Det kan jämföras med 2 021 stycken motsvarande period förra året.

I den framåtblickande sammanställningen ingår dock inte bokningar som görs direkt hos flygbolagen, och även en del andra bokningar faller bort. Men enligt de historiska jämförelser som gjorts mellan IATA:s statistik och Swedavias historiska data visar en stark korrelation, enligt Carl Bergkvist.

Från låg nivå

Att jämförelsesiffran blir så extrem har givetvis att göra med att bokningarna under april och maj i fjol för perioden juli och augusti var i det närmaste obefintliga. Bokningarna ligger fortfarande 70 procent lägre än motsvarande period 2019. Då uppgick totala antalet bokningar under nämnda period till 139 353 stycken.

– Det kommer att ligga lågt så länge vi har en aktiv smittspridning runt om i världen men det här är en indikation på att det finns ett uppdämt resebehov som människor realiserar i takt med att vaccinationsgraden går upp, säger Carl Bergkvist.

Han anser att trenden är så pass tydlig nu att det går att tala om en markant återhämtning.

– Vi vet inte hur snabbt återhämtningen kommer att gå men den går nog snabbare än vad många hade väntat sig, säger Carl Bergkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!