– Aktiefonder har verkligen tagit störst del av nettosparandet hittills i år, säger Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening.
Till och med 31 maj, som är så långt det finns statistik för fondsparandet i år, låg nettosparandet i aktiefonder på totalt 70,7 miljarder kronor. Ingen annan fondkategori ligger i närheten av den summan i årets statistik och det är mer än det totala nysparandet i aktiefonder under 2020.
– Framför allt ser man de största inflödena i Sverigefonder och i globalfonder, säger Johanna Englundh.
Den totala fondförmögenheten i aktiefonder uppgick till 3 955 miljarder kronor i månadsskiftet maj/juni.
Stark börs
Och för många har det varit bra val som har gett en god avkastning.
– Generellt är det få förlorare och generellt kan man säga att aktiefonder är en bra placering, igen, säger Jonas Lindmark, analyschef på fondjämförelseföretaget Morningstar.
Om man tittar på fonder registrerade i Sverige, totalt 709 stycken i Morningstars system, kan man se att de 56 bästa alla har avkastat 20,8 procent eller mer, hittills i år.
– Bland de bästa är det väldigt mycket Sverigefonder. Det är väldigt tydligt att Stockholmsbörsen är en av de bästa under första halvåret, säger Jonas Lindmark.
Bland de bäst presterande Sverigefonderna finns både småbolagsfonder och fonder som framför allt har stora innehav i de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen.
– Det visar att storbolagen, att bara köpa dem rätt av, har varit en bra placering, säger Jonas Lindmark.
Men bland de fonder som haft allra högst avkastning finns också en rad specialfonder, fastighetsfonder som gynnats av det låga ränteläget och Rysslandsfonder.
– Ryssland brukar oftast vara bland de bästa eller sämsta. Det är en typisk högriskplacering, säger Jonas Lindmark.
Sämsta fonderna
När man tittar på de sämst presterande fonderna i år är det överlag inga djupa nedgångar att tala om. En specialfond, Nordic Cross Bear, sticker ut med en nedgång på 17,6 procent. I övrigt handlar det om nedgångar på maximalt cirka 5 procent.
– Tittar man på de 56 sämsta är det många som bara har backat en tiondels procent. Det är väldigt dominerande räntefonder, säger Jonas Lindmark.
Exempelvis hör AP7 Räntefond till förlorarna med en nedgång på 0,4 procent. Den ingår i AP7 Såfa, som är förvalsalternativet för dem som inte gör ett aktivt val inom premiepensionssystemet, för dem som är över 55 år, och fonden har ett totalt kapital på drygt 65 miljarder kronor.
Förutom långräntefonder finns även ett antal så kallade hedgefonder bland de hittills sämsta fonderna i år.
– Det är de två tydliga grupper man ser bland förlorarna, säger Jonas Lindmark.