Företag till ministermöte efter bojkotthot

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) kallar svenska företag till möte efter hoten om bojkott i efterdyningarna av koranbränningarna.

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) kallar svenska företag till möte efter hoten om bojkott i efterdyningarna av koranbränningarna. Arkivbild.

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) kallar svenska företag till möte efter hoten om bojkott i efterdyningarna av koranbränningarna. Arkivbild.

Foto: Caisa Rasmussen/TT

Ekonomi2023-07-27 08:57

"Vi vet att det finns stater och aktörer som vill skada Sverige och svenska intressen. Jag har därför bjudit in flera svenska företag som bedriver verksamhet där vi sett starka reaktioner", säger Johan Forssell i en kommentar till TT.

Ministern vill veta hur företagen ser på situationen.

"För Sverige är det helt avgörande att våra företag har god tillgång till världsmarknaden och kan verka lokalt."

Upp till ett tjugotal företag ska medverka på mötet, enligt uppgift till TT.

– Vi kommer att delta och vi ser det här som en möjlighet att lyssna in och se vad andra företag står inför för frågeställningar, säger Gabriella Etemad, på Autolivs presstjänst.

Scania deltar inte

Hon säger att deras företag inte drabbats av krisen. Scania är också inbjudna till mötet, men har ingen möjlighet att delta.

"Scania har inte haft någon påverkan på affären eller relationerna i dessa länder. Men vi följer utvecklingen noga," skriver Erik Bratthall, presschef på Scania, i ett sms till TT.

Mjukpapperstillverkaren Essity bekräftar att de har fått inbjudan och kommer delta i mötet.

Volvo varken bekräftar eller dementerar huruvida de fått inbjudan till mötet.

– Vi berättar inte vilka möten vi har med myndigheter och vilka möten vi inte har, det håller vi bilateralt. Men vi har inte mött några starka protester än så länge, säger Claes Eliasson, på Volvo.

Inte heller Ericsson vill kommentera mötet.

"Vi kan inte ge dig någon kommentar," skriver de i ett mejl till TT.

Håcan Andersson på H&M:s presstjänst uppger per mejl att de inte har några uppgifter om eftermiddagens möte.

"Vad vi kan säga är att vi följer utvecklingen, och för oss är säkerheten för våra kollegor alltid högsta prioritet. Utöver det så väljer vi att inte kommentera ytterligare."

Ikea öppna för dialog

I ett mejl till TT skriver Ikea att de inte har kännedom om eftermiddagens möte med ministern.

"Men vi är öppna för dialog med Sveriges regering," skriver de.

I förra veckan hotade Iraks kommunikationsminister Hayam al-Yasiri att dra in telekomjätten Ericssons tillstånd för att kunna verka i landet, men budskapet drogs tillbaka sedan Ericsson tagit avstånd från koranbränningarna.

Det första mötet ska hållas i eftermiddag, men tanken är att flera ska hållas vid återkommande tillfällen, skriver Dagens industri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!