För att stötta svenska företag i tid av både hög inflation och skenande elpriser föreslår regeringen ett utökat skatteanstånd. De företag som har svårt att betala in skatt ska få större möjligheter att skjuta på sina betalningar.
Branschorganisationen Företagarna anser att det är ett nödvändigt besked.
– Det flesta företag som går under gör det på grund av likviditetsproblem och den här åtgärden man nu vidtar stärker företagens likviditet kortsiktigt, säger vd Günther Mårder, men betonar att det handlar om lån som förr eller senare måste betalas tillbaka.
Större skuldberg
Enligt regeringen kommer den här åtgärden att underlätta för många företag som har det tufft med likviditeten. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger att både varsel och konkurser har börjat öka.
TT: Kan man undvika konkurser genom den här typen av åtgärder?
– Absolut, det här greppet har använts många gånger, under exempelvis finanskrisen och corona. Det är uppenbart att det kan rädda företag, säger Mårder.
Regeringen beräknar att omkring 16 miljarder kronor i skatteinbetalningar kommer att skjutas fram. Nuvarande skuldberg byggs därmed på, menar Mårder.
– Det innebär att den här puckeln kommer vara rekordstor att ta sig över.
– Det man gör nu är att man skjuter problem på framtiden – och det är ju också en lösning.
"Minskar risken"
Svenskt Näringsliv är positiv till regeringens förslag och säger att situationen för många företag är tuff i rådande läge.
"Eftersom återbetalningen av flaskhalsintäkterna dröjer är det bra och rimligt att företagen får möjlighet till utökade skatteanstånd. Det minskar risken för onödiga varsel", säger Jonas Frycklund, biträdande chefsekonom Svenskt Näringsliv, i en skriftlig kommentar.
Lagom till jul meddelade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) att regeringen drar tillbaka förslaget om elstöd för företag. Varför? Jo, det bryter mot EU-regler. Regeringen har bett Svensk kraftnät att komma in med en ny ansökan senast den 4 januari.
Hur det blir med pengar till företagen är därmed fortsatt ovisst.
– Vi väntar fortfarande på den presskonferensen som utlovats senast den 4 januari där man ska komma tillbaka kring hur en återbetalning ska se ut, säger Företagarnas Günther Mårder.