Jonas Siljhammar, vd för restaurangbranschens organisation Visita, förklarar att han har förståelse för åtgärderna som införs nu, men att det kommer att bli tufft för alla krogägare som nu laddat för jul och nyår.
– De har sålt biljetter och tagit in personal, när de här kommer med kort varsel, säger Jonas Siljhammar.
Alla i krogbranschen kommer att få känna på begränsningarna, konstaterar han, men de som arrangerar dans och konserter kommer att få det extra tufft.
– Nu kommer ytterligare ett hårt slag i magen på de som redan var värst drabbade, säger Företagarnas vd Günther Mårder.
Inte bara ekonomin
Och det handlar inte bara om det rent ekonomiska. När det äntligen vände upp under hösten för krogar, hotell, besöksnäring och kultursektor så hade företagen svårt att hitta personal.
– Det har varit den lägsta servicenivån i modern tid, säger Mårder om att krogar och andra inte kunnat ha rätt utbildad personal när gästerna äntligen återvänt.
– De har därmed inte kunnat skörda frukterna av vändningen här under hösten, fortsätter han.
Samtidigt konstaterar Mårder att stora delar av övriga Företagarsverige tuffar på bra och inte berörs inte så mycket av de nya åtgärderna.
Vad gäller de utlovade krisstöden, så handlar det mycket om att företagen får vänta väldigt länge på pengarna. Likviditetssituationen blir väldigt ansträngd.
– Och det handlar om dem som redan ligger ner, säger Mårder.
Efterfrågar detaljer
Jonas Siljhammar är inne på samma linje. Han tycker att det är bra att regeringen också förlänger stöden till företagarna nu när restriktionerna införs.
– Det är bra att de är tydliga med det. Men det är viktigt att vi får se detaljerna också.
Hur stöden ska utformas nu är inte känt, förklarar han, och för många företagare räcker den gamla konstruktionen inte till längre.
– Jag tycker att de skulle sänka gränsen med 30 procent i förlorad omsättning.
Många företag är så sårbara nu att de enligt Siljhammar inte klarar ett omsättningstapp på 30 procent.
"Senfärdiga besked"
Karin Johansson, vd för Svensk handel, är inne på samma linje. Många butiker klarar inte att tappa 30 procent nu, efter så lång tid med begränsningar för handeln på grund av pandemin, förklarar hon.
Karin Johansson tycker också att beskeden om stöd, och införandet, har varit senfärdiga från regeringens sida.
– Handeln mår bäst i ett öppet samhälle. Men vi recenserar inte åtgärderna som införs för att minska smittan, säger hon.
Handeln är van vid att hantera begränsningarna, förklarar hon, men visst kommer det olyckligt just nu.
– Den här tiden är absolut den viktigaste för handeln, säger Karin Johansson.