Vädret i år har på sina platser varit rena drömmen för myggen. Kall vår, sedan mycket regn och därpå riktigt varmt har gjort att de är så många fler än vanligt på många håll, konstaterar forskare. Flera arter av myggor kläcks samtidigt, och vi fäktar, kliar och smörjer oss.
Hittills i år har efterfrågan på myggprodukter ökat enormt.
Agnes Nilsson, presstalesperson på Apoteket, berättar att försäljningen av myggmedel hos dem hittills är dubbelt så stor som i fjol.
På Elgiganten, som säljer mer maskinella åtgärder för myggbekämpning, är det på samma sätt. Redan nu har det sålts mer än under hela förra sommaren, berättar Andree Ekström, försäljningschef på Elgiganten.
Tomma hyllor
– Just nu är hyllorna tomma, vi har blivit lite tagna på sängen. Men vi får in mer, säger han.
Han berättar att det finns både små, portabla myggskrämmor, som drivs med värme och som aktiverar ett ämne som får myggen på flykt, och mer mastodonta antimyggmaskiner, som lockar till sig myggen i en behållare och dödar dem. Men myggdödarna kan kosta mycket, upp till 16 000 kronor, berättar han.
Frågan är bara om myggmedel och myggskrämmor verkligen fungerar mot de ilskna myggorna som vill dricka vårt blod.
– Jo, det finns en uppsjö av produkter. Det mest effektiva myggmedlet är det som innehåller ämnet DEET, säger Marcus Stensmyr, biolog och myggforskare vid Lunds universitet.
DEET är ett ämne som inte finns i naturen, berättar han. Det togs fram av den amerikanska militären på 50-talet, och visade sig fungera mycket bra mot mygg.
– Man vet inte hur, bara att det fungerar.
I Sverige finns produkter som innehåller DEET, men kanske är inte halterna så höga som i exempelvis USA. Där kan man få tag på rent DEET, men här handlar det mer om några procent, förklarar han.
– Det är inte direkt giftigt för människor, men inte heller nyttigt. Problemet är att det löser upp plast, säger Marcus Stensmyr.
Myggskrämmorna och myggdödarna fungerar också, konstaterar han, även om effekten kan variera.
Men det finns faktiskt också naturliga myggmedel som han forskat på.
Frukt och växter
– Vi har undersökt kattmynta, och publicerade en vetenskaplig artikel om det förra året. Kattmyntan är effektiv, den innehåller ett ämne som heter nepetalakton och som myggen avskyr. Ämnet luktar inte, men aktiverar smärta hos myggen, så att det bränner till på dem. De avskyr det.
Den som har kattmynta (latinskt namn Nepeta cataria) i sin trädgård kan sätta en kruka eller några kvistar på bordet.
– Det är trevligt och luktar gott. Men myggen gillar inte heller basilika.
Grapefrukt innehåller också ett ämne som får myggen att fly, berättar han.
– I skalet finns ämnet nootkaton. Man vet inte exakt hur det fungerar, men troligen så påverkar det myggornas hjärna så att det maskerar vår doft för dem.
Ämnet är inte så koncentrerat i skalet på en vanligt grapefrukt, och man måste nog gnida in ganska mycket för att få effekt. I andra länder finns koncentrat, men ännu är det inte godkänt i EU, berättar han.
Han har också fått tips om gamla knep från Skottland, där fläderblad användes som myggavskräckare förr, berättar han.
Med hans rön om vad myggorna ogillar kanske vi kommer att tillbringa grillpartyt med grapefruktskal på huvudet, kattmyntakrans runt halsen och basilika i urringningen.
– Ja, och så lite myggmedel på armarna.
Kanske kommer vi också att lägga rödbetsskal i utkanten av våra trädgårdar för att locka myggen bort från oss.
– I skalet på rödbetor sitter ett ämne som heter geosamin, som luktar våt jord, och som produceras av jordbakterier. Myggmammorna tycker att det luktar jättegott, som vattendrag där det finns mikroorganismer, och söker sig dit, säger Marcus Stensmyr.