– Budskapet som han förmedlar är att arbetsmarknaden tar sig och ekonomin är på väg att förbättras. Samtidigt lägger han upp ett antal argument för varför inflationen är övergående, säger Danske banks chefsekonom Michael Grahn.
Under den sista dagen på centralbankschefernas årliga konferens i delstaten Wyoming höll Federal Reserves chef Jerome Powell sitt tal – ett tal som väntades få stort utslag på marknaden.
Powell sade i talet att de noggrant bevakar och mäter inflationen, men att det inte finns något som tyder på att den långvarigt kommer att hamna över två procent. Skulle till exempel lönerna stiga brett, eller om den inflation som uppmätts i vissa kategorier skulle nå fler varor, är det dags att minska tillgångsköpen, sade Powell.
Å andra sidan sade han också att många av de framsteg som ekonomin behövde göra innan stödköpen kunde minska var uppfyllda, men att orosmoment kring smittspridning av Deltavarianten och en kraftigt minskad inflation kvarstår.
Han påpekade att en illa vald tidpunkt för att minska de ekonomiska stimulanserna skulle kunna få långtgående konsekvenser.
Kan bli nedtrappning
Under fredagen luftade en av Powells kollegor, Patrick Harker från Philadelfia att han fortfarande anser att det är dags att minska obligationsköpen på 120 miljarder dollar. Han har flera kollegor som lutar åt samma håll.
Powell meddelade ingen plan för att minska stimulanserna, men signalerade ändå att om den starka utvecklingen fortsätter kan tillgångsköpen trappas ned i slutet på året. Budskapet i Powells tal låg linje med vad marknaden hade förväntat sig, säger Michael Grahn.
– De tar ett steg mot en stramare politik men det görs på ett försiktigt sätt och det är det som marknaden tar fasta, säger Grahn.
Den amerikanska räntan föll något på beskedet samtidigt som börserna i såväl USA som i Stockholm steg måttligt.
"Ett mjukt tal"
Elisabet Kopelman, Fed-bevakare på SEB, säger att marknadens positiva reaktioner kan bero på att vissa ändå tagit höjd för ett mer "hökaktigt tal" som hade signalerat en åtstramad penningpolitik. Hon påpekar också att styrelsemedlemmarna på Fed inte är överens om när obligationsköpen ska börja trappas ned, vilket gjorde det föga troligt att en sådan plan skulle presenteras under talet.
– Han pratar ner inflationen och säger att arbetsmarknaden är på väg tillbaka, och han tonar ner behovet av räntehöjningar och att det är en separat fråga. På det sättet är det ett ganska mjukt tal, säger Kopelman.
Powell varnar för osäkerheten kring Deltavirusets framfart. Smittspridningen, arbetsmarknadens utveckling och hur brett inflationen slår i den amerikanska ekonomin är något Fed kommer hålla ögonen på.
– Nästa rapport över sysselsättning kommer nästa vecka. Den kommer vara viktig för hur de bedömer behovet att minska obligationsköpen, avslutar Kopelman.