Försökte sparka skyddsombud tre gånger – stäms

Ett industriföretag i Västra Götaland har försökt att sparka ett skyddsombud tre gånger. Nu stämmer fackförbundet IF Metall företaget i Arbetsdomstolen, rapporterar Arbetet.

IF Metall har gått till Arbetsdomstolen och kräver totalt en miljon kronor i skadestånd av industriföretaget. Arkivbild.

IF Metall har gått till Arbetsdomstolen och kräver totalt en miljon kronor i skadestånd av industriföretaget. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ekonomi2023-05-09 21:01

Kravet omfattar 600 000 kronor i skadestånd till mannen, ersättning för inkomstbortfall samt skadestånd på 400 000 kronor till facket.

Skyddsombudet har sedan han valdes till uppdraget sommaren 2021 knappt fått delta på inspektioner, skyddsronder och arbetsmiljömöten, skriver Arbetet.

Företaget har vid olika tillfällen försökt att säga upp honom av personliga skäl och på grund av arbetsbrist. Skyddsombudet har även omplacerats med hänvisning till samarbetssvårigheter.

Enligt mannens juridiska ombud har företaget uttryckt att de vill ha ett mer neutralt skyddsombud.

Han är nu sjukskriven och uppsagd, och säger sig inte förstå varför företaget vill bli av med honom.

"I stället för att kunna fokusera på att återhämta mig och återgå i arbete så har uppsägningen fått mig att må ännu sämre. Det är stressigt och tar mycket energi", skriver han i ett mejl till Arbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!