Inför påsk uppmärksammades bristen på ägg och blev då ännu mera påtaglig när påskfirande konsumenter passade på att hamstra av de ägg som fanns ute till försäljning.
Snart en månad senare är dock inte problemen lösta. Förklaringen finns i småländska Fliseryd där Sveriges största äggproducent, CA Cedergren, finns.
Det är där i anslutning till påsken som det upptäcktes positiva salmonellaspår i packeriet, detta efter att producenten tidigare i år haft salmonellalarm.
– Omkring 17–18 procent av Sveriges produktion kommer härifrån så det får väldigt stora konsekvenser, förklarar Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare vid branschorganisationen Svenska ägg, till TT.
Enligt Marie Lönneskog Hogstadius påträffades ingen salmonella hos djuren, däremot görs fortfarande salmonellafynd i det så kallade packeriet.
– Det är oerhört svårt att säga, säger Marie Lönneskog Hogstadius på frågan om när eventuellt problemen kan vara lösta.
– Man gör allt man kan för att sanera och städa och det görs provtagningar dagligen.