G20 i baklås av geopolitiska konflikter

Den ekonomiska stormaktsklubben G20:s roll i världspolitiken är allt mer satt ur spel av geopolitiska konflikter. Att koordinera ekonomiska och finansiella krisåtgärder mellan länder blir därmed betydligt svårare.

Indonesiens finansminister Sri Mulyani Indrawati konstaterade på en presskonferens i Washington i veckan att det är stora klyftor mellan G20-länderna just nu.

Indonesiens finansminister Sri Mulyani Indrawati konstaterade på en presskonferens i Washington i veckan att det är stora klyftor mellan G20-länderna just nu.

Foto: Patrick Semansky AP/TT

Ekonomi2022-10-15 13:59

Synen på Ukrainakriget är den stora vattendelare bland länderna, där bland annat Vladimir Putins Ryssland finns med. Men gruppen splittras samtidigt av den tydligt försämrade relationerna mellan USA och Kina respektive mellan USA och Saudiarabien, visar veckans möte i Washington i samband med Internationella valutafondens och Världsbankens årsmöte.

"Många stora klyftor"

Ordförandelandet Indonesiens finansminister Sri Mulyani Indrawati konstaterade efter veckans möten med sina kollegor från de andra G20-länderna att gruppen har "många utmaningar, olika utgångspunkter och ganska många stora klyftor som måste överbryggas", rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Hon lät ungefär likadan i april, sedan företrädare för USA och andra västländer demonstrativt lämnat möteslokalerna när ryska delegater höll tal.

Mötet mellan finansministrarna och centralbankscheferna i Washington i veckan kommer inför ett G20-toppmöte i Bali i november, dit både Kinas president Xi Jinping och den amerikanske kollegan Joe Biden väntas.

Bidenregeringen har enligt nyhetstjänsten Politico försökt rigga en agenda för ett bilateralt möte mellan Xi och Biden i samband med Balimötet, men än så länge förgäves och från USA:s håll befarar man just nu att det inte ens blir något möte.

Nya restriktioner för teknikexport

Relationen mellan USA och Kina präglas bland annat av ett bubblande handelskrig – där Bidenregeringen nyligen infört nya restriktioner för teknikexport till Kina och – men även av djupa klyftor när det gäller synen på Taiwans framtida status och mänskliga rättigheter.

Enligt Bidenregeringen har man sedan en månad arbetat för att få till ett toppmöte mellan Xi och Biden och Kinas utrikesdepartement har skickat en mötesdelegation till Indonesien för att rigga praktiska arrangemang.

En anonym källa säger till Politico att läget troligen kommer att klarna efter det kinesiska kommunistpartiets kongress, som drar igång på söndag.

Fakta: G20 startades 1999

G20 är en multilateral plattform för samarbete mellan världens ledande ekonomier. Medlemmarna står för mer än 80 procent av världens bruttonationalprodukt, 75 procent av all handel och 60 procent av världens befolkning.

Arbetet kretsar kring gemensamma kommunikéer, där länderna åtar sig att vidta olika typer av åtgärder för att bland annat främja finansiell stabilitet och tillväxt.

Organisationen startades 1999 som ett mötesforum för centralbankschefer och finansministrar, men har sedan 2008 utvecklats till att även vara en mötesplats för stats- och regeringschefer från medlemsländerna.

Medlemmarna är: Argentina, Australien, Brasilien, EU, Frankrike, Kanada, Kina, Indien, Indonesien, Japan, Korea, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Turkiet, Tyskland och USA. Spanien sitter med på mötena, som en permanent gäst.

Ordförandeland i år är Indonesien. Näst på tur står Indien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!