Det så kallade prisbasbeloppet är en utgångspunkt för en rad olika försäkringar och ersättningssystem från staten, och dessutom en grund för bland annat skatteavdrag. Det räknas upp med konsumentprisindex för att följa inflationen.
I år är prisbasbeloppet 47 600, men nästa år höjs det till 48 600 kronor. Det innebär att både pensioner, studiemedel och högsta nivån i sjukförsäkringen hänger med.
130 kronor mer i garantipension
"En höjning av prisbasbeloppet innebär högre ersättning för till exempel garantipensionärer och studenter, som får 130 respektive 160 kronor mer varje månad. Det påverkar också sjukpenninggrundande inkomst som ligger till grund för olika bidrag, skriver Madelén Falkenhäll, privatekonomisk expert på Swedbank i ett pressmeddelande där man räknat på effekterna av det höjda prisbasbeloppet.
Lägre skatter
Även skatterna påverkas. Brytpunkten för vid vilken inkomst man börjar betala statlig inkomstskatt höjs i takt med prisbasbeloppet. En högre brytpunkt innebär att en större del av inkomsten undantas statlig inkomstskatt, det vill säga den totala skatten minskar. För dem som tjänar över brytpunkten handlar det om flera hundralappar varje månad, enligt Madelén Falkenhäll.
Det visar sig att höginkomsttagarna, med inkomster över 50 000 kronor per månad, får störst skatteeffekt på grund av den höjda brytpunkten. De höjda grundavdragen och det höjda jobbskatteavdragen ger mindre, enligt Madelén Falkenhäll.