Gardell: Extremt överdriven marknadsoro

Risken för en finanskris kopplat till bankkollapserna i USA är liten, enligt Christer Gardell. Händelsen är enligt finansmannen en naturlig del av en bubbla som är på väg att "blåsas ut ordentligt".
–Extremt överdrivet. Det vi har sett de senaste dagarna har varit en kraftig överreaktion, säger han om vågen av marknadsoro.

Finansmannen Christer Gardell.

Finansmannen Christer Gardell.

Foto: Christine Olsson/TT

Ekonomi2023-03-14 14:40

Bankaktier har fallit, i vissa fall dramatiskt. Marknadsräntor har dykt. Och valutor – som den redan svaga svenska kronan – har tagit rejält med stryk. Det kan vid en första anblick se ut som att kollapsen för två nischade småbanker i USA – Silicon Valley Bank (SVB) respektive Signature Bank – är början på en ny finanskris.

"Lätt att det blir panik"

Men så allvarligt är det inte, enligt Christer Gardell, medgrundare och vd för aktivistfonden Cevian Capital – en av Stockholmsbörsen allra största ägare.

– Det är lätt att det blir panik i sådana här lägen i banksystemet. Det blir alltid så här i de här lägena, säger han till TT.

En del av kraften i marknadsreaktionen är enligt Gardell tekniskt kopplad till så kallade blankare, som satsar på kursfall genom att sälja lånade aktier i hopp om att de ska falla i värde inför det att de ska lämnas tillbaka till ägaren.

Han beskriver de båda banker som gått omkull som "väldigt speciella".

– SVB har ju varit helt isolerad inom tekniksektorn, med stor företagsinlåning och en tillgångssida som man drivit på ett korkat sätt. Jag tror inte att det kan finnas någon annan bank som ser ut så, säger han.

– De verkar ha trott att det skulle vara nollränta för all evig framtid, tillägger han.

"Bubblan håller på att pysa ut"

När dammet lagt sig från de senaste dagarnas turbulens tror Gardell att allt kommer utmynna i en viss "konsolidering" bland regionala banker i USA.

– För svenska, engelska eller tyska banker ser jag ingen effekt överhuvudtaget, säger han.

Kryptosektorn – där Signature Bank haft exponering – ser han som en del av samma bubbla som ska tömmas.

– Den viktiga rörelsen nu är att bubblan håller på att pysa ut. Bolag som förlorar massa pengar men ändå har en hög värdering ska bort. Det tycker jag bara är sunt, säger Gardell.

– Men bubbelmässigt är vi inte färdiga. Innan man kommer fram till normalläget måste bubblan ut – inte bara till 60 procent utan till 100 procent, tillägger han.

Som ett exempel på bubblan pekar han på kryptovalutan bitcoin, som kretsar strax under 25 000 dollar efter att ha varit nere under 20 000 dollar så sent som i fredags.

– Det finns inga skäl till att bitcoin ska handlas över 0. Det är bara skräp. En ren spekulationsprodukt, som har dykt upp i nollräntemiljön då det har funnits för mycket likviditet på marknaden. Men det är ju ingenting, den behövs inte alls, säger han.

Snart fokus på räntor igen

För småsparare är Gardells stalltips att sitta lugnt i båten i orosvågen efter SVB-kollapsen.

– Det här kommer att skaka den här veckan kanske, sedan är det nog över. Då är man tillbaka och fokuserar på räntor igen, säger han.

– Den globala aktiemarknaden har blivit extremt kortsiktig, extremt flyktig och extremt nervös, tillägger han.

Han varnar samtidigt för att vara för "glupsk" när man letar efter köplägen på börsen.

– Man ska aldrig gå in i flugorna, som inte har något kassaflöde. Köper man den typen av bolag eller tillgångar måste man vara beredd på att man kan förlora 100 procent.

Det finns förstås undantag som bekräftar regeln, enligt Gardell. Ett exempel är Mark Zuckerbergs Facebook, vars värde lyft från knappt 19 miljarder dollar i börsnoteringen 2012 till dagens 469 miljarder dollar.

– På en sådan framgång finns det en miljon misslyckanden. Det är väldigt svårt att pricka. Något som Facebook kanske inte händer mer än en gång var 50:e år, säger Gardell.

Bakgrund: SVB-kollapsen och dess följder

Silicon Valley Bank (SVB) gick omkull i en så kallad bankrusning i förra veckan och var då USA:s sextonde största bank, grundad 1983. Banken hade vid utgången av 2022

Verksamheten har främst varit inriktad mot så kallade techbolag i Silicon Valley-området. Bland dessa finns till exempel startup-bolag inom hälsosektorn, riskkapitalbolag men också företag inom vinindustrin som har stor närvaro i området.

I onsdags förra veckan kom dock det oväntade beskedet att SVB behövde få in 2,25 miljarder dollar för att stärka upp sin balansräkning – sedan bankens kassa sinat och värdet på bankens tillgångar, i huvudsak statsobligationer, fallit kraftigt i värde till följd av räntelyftet i inflationsfrossan.

Efter ett kraftigt kursras på 60 procent under torsdagen handelsstoppades aktien och bankövervakningsmyndigheten Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) tog över kontrollen.

Sedan dess har även den New York-baserade nischbanken Signature Bank stängts ned av myndigheter till följd av en bankrusning.

Kollapserna har skakat bankaktier, tryckt ned räntor och valutor runt om i världen. Bland de stora förlorarna finns den svenska pensionsförvaltaren Alecta, som var storägare i både SVB och Signature Bank.


Fakta: Investeringar för 140 miljarder

Christer Gardells Cevian Capital har som så kallad aktivistfond på lite drygt tjugo år byggt upp ett betydande innehav i en rad stora börsnoterade europeiska bolag. Den övergripande strategin är att skapa långsiktiga värden genom aktivt ägande.

Det aktiva ägandet utövas genom att köpa stora ägarandelar i 12-14 (normalt 5-20 procent av aktierna) i vad som ses som undervärderade börsnoterade företag och därefter trycka på för effektivitetsåtgärder.

I portföljen just nu ingår bland annat stora innehav i:

Nordea (bank)

Ericsson (telekomutrustning)

ABB (automation)

SKF (kullager)

Rexel (elutrustning)

Pearson (utbildning)

Aviva (försäkring)

Metso-Outotec (gruvtjänster)

Cevian Capital grundades av Lars Förberg och Christer Gardell 2002 och förvaltar i dag investeringar för cirka 140 miljarder kronor.

Källa: Cevian Capital

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!