Putin ska enligt Kreml ha manat den tyske förbundskanslern Olaf Scholz till lugn under onsdagseftermiddagens samtal mellan de båda ledarna.
"Det här beslutet borde inte leda till sämre avtal för de europeiska företag som importerar rysk gas", sade Putin enligt Kremls sammanfattning av samtalet.
Men enligt den tyska regeringen gick Putin längre än så – den ryske presidenten ska ha sagt i samtalet att Europa kunde fortsätta betala i euro och inte i rubel som tidigare sagts.
Växlas hos Gazprom Bank
Steffen Hebestreit, som är den tyska regeringens talesperson, sade på onsdagskvällen att Putin sagt till Scholz att betalningarna från Europa från nästa månad "ska fortsätta göras i euro och som vanligt överföras till Gazprom Bank, som inte har några sanktioner riktade mot sig".
Därpå ska banken växla de insatta pengarna till rubel, enligt Hebestreit, som säger att han citerar Putins uttalande under samtalet, enligt nyhetsbyrån AFP.
Det var i förra veckan som Putin sade att Moskva bara kommer att acceptera rubel som betalning för naturgasleveranser till "fientliga" länder, inklusive EU-länderna.
Putin ska ha sagt att betalning i rubel behövs eftersom den ryska centralbankens reserver har frusits i EU:s sanktioner.
Tidigare under onsdagen lyfte naturgaspriserna med över 15 procent efter att Tysklands regering aktiverat en krisplan som, enligt tidningen Financial Times, kan beskrivas som första steget mot ransoneringsbeslut.
Även Österrike
– Detta handlar om att övervaka situationen. Det finns två steg till: larm och nödåtgärder. Men där är vi inte ännu, sade Tysklands ekonomiminister Robert Habeck på en presskonferens skriver nyhetsbyrån Bloomberg.
Enligt den tyska regeringen är gaslagren i landet i dagsläget fyllda till 25 procent och Habeck har manat såväl företag som hushåll att dra sitt strå till stacken genom att dra ned på energiförbrukningen så mycket som möjligt.
Österrikes regering meddelade senare under onsdagseftermiddagen att landet följer i Tysklands fotsteg och aktiverar första steget i en liknande krisplan.
Inget formellt beslut
Putin har beordrat den ryska regeringen, centralbanken i Moskva och gasmonopolet Gazprom att till på torsdag denna vecka ta fram ett system som möjliggör ett byte till rubelbetalningar.
Men något formellt beslut från Putinregeringen om när kravet på rubelbetalningar ska börja tillämpas finns dock inte.
Om det ryska hotet om strypta naturgasleveranser skulle bli verklighet kan det innebära gasransoneringar, industriella nedstängningar och ännu högre pristoppar för el för hushåll som företag i EU.
Den ryska naturgasen utgjorde i fjol cirka 40 procent av all naturgas som importerades till EU. Särskilt Tyskland och Italien är beroende av naturgas för produktion av el och uppvärmning samt i industriell verksamhet.
Avgörande rysk inkomstkälla
G7-länderna har unisont avvisat rubelbetalningar som ett kontraktsbrott, då majoriteten av befintliga avtal säger att betalningarna ska ske i euro.
Det ryska gasmonopolet Gazprom har sedan invasionen inleddes den 24 februari fortsatt att leverera naturgas till EU enligt avtal – något som lett till en debatt om att EU hjälper till att finansiera det ryska angreppet.
Intäkterna från naturgasexporten utgör en avgörande rysk inkomstkälla.