Gasledningarna genom Ukraina lever farligt

Trots kriget fortsätter rysk gas att flöda till Europa genom Ukraina. Men gasledningarna kan ryka, menar flera bedömare.
–Kriget går dåligt för Ryssland och de är nog beredda att ställa till en hel del, säger Niklas Rossbach på FOI.

EU:s import av naturgas enligt statistik från Eurostat från juni 2021.

EU:s import av naturgas enligt statistik från Eurostat från juni 2021.

Foto: Johan Hallnäs

Ekonomi2022-03-28 06:37

Sedan Ryssland inledde sin invasion av Ukraina har rysk gas fortsatt att flöda in i Europa på ledningar genom Ukraina.

Ryssland har aktat sig noga för att förstöra ledningarna uppger Yurij Vitrenko, chef för det ukrainska gasbolaget Naftogaz, i en intervju med Bloomberg.

Gasen är en viktig inkomstkälla för Ryssland. Men också Ukraina har ett intresse av att hålla ledningarna intakta eftersom Ryssland betalar dem för att vara transitland. Utbetalningar som har genomförts trots kriget, enligt Bloomberg.

Enligt Niklas Rossbach, säkerhetspolitisk analytiker på FOI, är det en relativt stor post i den ukrainska statsbudgeten men inte det enda skälet till att Ukraina värnar ledningarna.

– Ukraina vill inte säga till Europa att ‘tyvärr, vi skar av er gas, men kan ni fortsätta att hjälpa oss’?, säger han.

EU importerar 48 procent av sin gas från Ryssland enligt siffror från Eurostat från juni förra året.

"Går dåligt för Ryssland"

Trots att båda sidor har ekonomiska incitament i ledningarna ligger de allt risigare till tror Niklas Rossbach.

– Det finns en risk att Ryssland förstör gasledningarna, antingen med flit eller på grund av oförsiktighet, och att de försöker skylla det på Ukraina. Kriget går dåligt för Ryssland och de är nog beredda att ställa till en hel del. Vi har redan sett att de var relativt oförsiktiga kring kärnkraftverket i Zaporizjzja, säger han.

Även Gunter Deuber, analyschef på Raiffeisen Bank International, tror att gasledningarna kan saboteras även om han har en annan teori till skälet.

– Jag utesluter inte att vi kan hamna i en situation framåt – om saker och ting inte går Ukrainas väg – där Ukraina förstör ledningarna. Det kan ju göras under falsk flagg, för att skylla på ryssarna, säger han.

Han tror att Ukraina än så länge drar sig för att förstöra ledningarna eftersom det skulle skada EU ekonomiskt.

– Ryssland å sin sida vill ha, och behöver, pengarna. Deras utländska reserver är frusna. Så länge de har svårt att få in utländsk valuta vill de ha det här flödet av pengar. Men det är inget man ska ta för givet, säger han.

USA ska sälja mer till Europa

När Joe Biden nyligen träffade EU-kommissionen lovade han att USA ska öka exporten av naturgas till Europa.

Ett första steg är ett löfte om att garantera ytterligare 15 miljarder kubikmeter flytande naturgas (LNG) under 2022. På längre sikt ska leveranssiffran uppgå till minst 50 miljarder kubikmeter om året senast år 2030.

Även Tyskland meddelade förra veckan att landet ska vara kvitt sitt ryska gasberoende till 2024.

Ryssland hoppas istället kunna öka sin gasexport gentemot Kina, som i sin tur vill göra sig mindre beroende av kol.

Niklas Rossbach på FOI tror dock att Kreml också är berett att fatta “icke-ekonomiska” beslut.

– Utan gasexport till Europa skulle statsintäkterna minska, men det betyder inte automatiskt att militären skulle få mindre pengar, säger han och fortsätter:

– I och med invasionen av Ukraina har de redan visat att de satt andra politiska intressen före de ekonomiska. Västs sanktioner har förvisso blivit tuffare än de väntat sig, men de var ändå beredda att ta det steget, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!