– Som läget är för närvarande kan gasledningen inte godkännas då den inte uppfyller kraven i den europeiska energilagstiftningen, sade Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock i en intervju med tv-kanalen ZDF TV i söndags, rapporterar tidningen Financial Times.
Nära historisk topp
Marknadsreaktionen var kraftig när handeln på terminsmarknaden tog fart på måndagen. Ett terminskontrakt för leverans av gas nästa månad lyfter med nästan 10 procent till 115:50 euro per megawattimme.
Prisnivån kan jämföras med den historiska toppnivån på 117:50 euro per megawattimme för motsvarande terminskontrakt i början av oktober.
Inför höstens kraftiga prislyft på gasmarknaden har terminskontrakten för leveranser nästa månad pendlat mellan cirka 10 och 35 euro per megawattimme.
Enligt Baerbock, som tillträdde med Tysklands nye förbundskansler Olaf Scholz tidigare i december, är den ryska upptrappningen längs gränsen till Ukraina en faktor som måste vägas in i beslutet. Tyskland har sedan tidigare gjort upp med USA om att inte öppna gasledningen om konflikten mellan Ryssland och Ukraina trappas upp, enligt utrikesministern.
Omstridd gasledning
Den omstridda 122 mil långa gasledningen Nordstream 2 går från Viborg i Ryssland till Greifswald i Tyskland. Gasledningen har liksom föregångaren Nordstream en kapacitet på 55 miljarder kubikmeter gas om året.
Bakom bygget av Nordstream 2 står förutom Gazprom även stora energibolag från EU-länder: franska Engie, österrikiska OMV, brittisk-nederländska Shell samt tyska Uniper och Wintershall.
Tyska myndigheter meddelade i november att tillståndsprövningen av Nordstream 2-ledningen pausats sedan det framgått att bolaget inte uppfyllde formella krav på dotterbolag och verksamhet i Tyskland.