Gazprom stryper gasflöden till Engie

Det statskontrollerade ryska gasmonopolet Gazprom har informerat den franska energikoncernen Engie om minskade gasleveranser från och med tisdag. Enligt Engie hänvisar Gazprom till kontraktstvister.

Flödet i den rysk-tyska gasledningen Nord Stream stryps i veckan för tre dagars underhåll, enligt Gazprom. Arkivbild

Flödet i den rysk-tyska gasledningen Nord Stream stryps i veckan för tre dagars underhåll, enligt Gazprom. Arkivbild

Foto: Michael Probst AP/TT

Ekonomi2022-08-30 09:09

Frankrikes premiärminister Élisabeth Borne uppmanade så sent som i måndags företag att dra ned på energiförbrukningen för att undvika ransonering i vinter, om Ryssland helt stoppar gasleveranser till EU.

Gazprom har sedan Rysslands fullskaliga invasionskrig i Ukraina inleddes i februari redan dragit ned på leveranserna av gas till Engie. Nivån har på senare tid legat på 1,5 terawattimmar per månad, vilket kan jämföras med Engies årliga leveranser i Europa på 400 terawattimmar.

Gazprom har tidigare meddelat att man kommer att stoppa gasleveranserna via Nord Stream-ledningen till Tyskland den 31 augusti för tre dagars underhållsarbete.

Priset på naturgas i terminshandeln på råvarubörsen i Amsterdam har på några dagar fallit från en topp över 339 euro per megawattimme den 26 augusti till 276 euro per megawattimme sedan det kommit oväntat positiv statistik om tyska lager av naturgas.

Prisnivån är trots detta över tio gånger högre än snittpriset på naturgas under 2018-2020 – åren före det att Ryssland började strypa gasflöden till EU sommaren 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!