Glädje på börsen – en av de bästa dagarna i år

Nya signaler från amerikanska centralbanken får världens aktiemarknader att rusa. –Det här är en lättnad för den amerikanska börsen, och den lättnaden sprider sig till andra marknader, säger Maria Landeborn, chefsekonom på Danske Bank.

Fed:s chef Jerome Powell gav på onsdagen beskedet att räntan ligger oförändrad.

Fed:s chef Jerome Powell gav på onsdagen beskedet att räntan ligger oförändrad.

Foto: Susan Walsh/AP/TT

Ekonomi2023-11-02 09:57

Efter den amerikanska centralbanken, Fed:s, besked under onsdagskvällen är det glada miner på börserna runt om i världen. Vid 15-tiden på torsdagen var Stockholmsbörsens breda OMXS-index upp 2,7 procent, vilket är bland de bästa börsdagarna i år.

– Fedbeskedet var en lättnad efter den här oron som funnits på marknaden under hösten. Rädslan har varit att Fed ska fortsätta ha ett hökaktigt tonfall, men beskedet i går var mjukare än väntat. (Fed-chefen) Jerome Powell sa i princip att de är färdiga med räntehöjningar nu, säger Danske Banks chefsekonom Maria Landeborn.

Men risken är att det blir för optimistiskt och att centralbankerna behöver strama åt igen, säger Landeborn.

– Vi får se om Powell och hans kollegor tycker att marknaden tog det som en för stor lättnad. Om alla bedömer att räntehöjningarna är slut och ökar riskaptiten, det kan göra att inflationen blossar upp igen.

Sverige följer efter

Snart kan vi ha nått räntetoppen även här. Sverige följer USA, men ligger några månader efter, förklarar Ålandsbankens aktiechef Lars Söderfjell.

– Sannolikheten för att Riksbanken höjer nu i november är 50/50, men jag personligen tror att det blir den sista höjningen. Det är positivt.

Även Maria Landeborn spår en sannolikhet på 50/50 för en till höjning från Riksbanken.

– Europeiska centralbanken har pausat sina höjningar och efter beskedet från Fed ser det ut som att de också är klara. Det som talar för att Riksbanken faktiskt ändå skulle kunna höja en gång till är att kronan är så svag och att man ser att det bidrar till att svensk inflation är hög.

Räntesänkningar dröjer

Fast bara för att det är färdighöjt från centralbankernas sida så innebär det inte att svenskarnas ekonomi blir bättre i ett slag.

– Bara för att det är klart är det inte över. Det kommer det att dröja ett bra tag innan räntorna börjar räntorna kommer ned.

– Räntorna kommer att vara höga under 2024 också, det är vår prognos, säger Lars Söderfjell.

Fakta: Beskedet från Fed

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) lämnade styrräntan oförändrad på onsdagen, men håller samtidigt dörren på glänt för ytterligare höjningar.

Beskedet innebär att räntan ligger kvar i intervallet 5,25–5,50 procent. Det är den högsta nivån på 22 år.

Sedan toppnoteringen på 9,1 procent i juni förra året har inflationstakten i USA bromsat in med mer än hälften och landade, mätt som konsumentprisindex, på 3,7 procent i september.

Det är första gången som Fed lämnar räntan oförändrad vid två på varandra följande möten sedan man började höja den i mars 2022. Senast centralbanken höjde räntan var i juli, då med 0,25 procentenheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!